Ismeri ön a partnerét?

2010. 10. 19.
Szerző: MTI/ Szimpatika
A közhiedelem szerint egy hosszú kapcsolat során legalább annyira megismerjük a másikat, mint saját magunkat. Egy svájci kutatás most azonban ellentmond ennek.
Ez alapján az emberek annál kevésbé ismerik partnerüket, minél tovább együtt vannak vele. A Bázeli Egyetem pszichológusai 78 pár tagjaitól kérdezték meg, hogy partnerük három témakörön belül mit szeret és mit nem.

A résztvevők átlagosan 40 százalékban találták el a partner preferenciáit, az idősek azonban 36 százalékkal gyengébben szerepeltek, mint a fiatalok a maguk 42 százalékos eredményével - írja a der Spiegel című német lap internetes kiadása.

A rosszabb eredmény egyik lehetséges okaként a szakértők többek közt azt gyanítják, hogy a partner ismerete csak a kapcsolat kezdetén javul. Akkor ugyanis a legerősebb a motiváció a másik megismerésére.

Idővel azonban halványodik a tudás, mivel az ember bízik abban, hogy már ismeri társát. Amennyiben azonban annak hozzáállása és érdeklődési köre megváltozik, azt így nehéz észrevenni.

Popper Péter is írt nekünk korábban a szerelemről. Ő így gondolkodott erről az érzésről:

Az igazi szerelem szenvedély. Ritkán támad fel az emberben. Nem szabad minden tetszést, megkívánást, flörtöt kinevezni szerelemnek, hogy megfeleljünk a hamis utasításnak: színvonalas nő vagy férfi csakis szerelemből fekszik le valakivel.

Igaz ez? Sokan nem is tudják, hogy a valóságban milyen a partnerük, mert a szerelemben mindenki a legszebb arcát mutatja, engedi, hogy ráképzeljenek nagyszerű tulajdonságokat, és akkor a partnerük tulajdonképpen a saját fantáziáiba szeret bele.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!