Vége lehet az energiaitalok hódításának?

2010. 11. 03.
Szerző: Schmelzer Tekla
Egyre többen követelik Angliában és az Egyesült Államokban, hogy szabályozzák szigorúbban az energiaitalok fogyasztását.
Reggeli tömegközlekedéssel való utazásaim során számtalan fiatalt látok energiaitallal a kezében. A tegnap esti buli utáni józanodást segítendő, vagy a vizsgához egy kis energiát szolgáltató ital nagy népszerűségnek örvend a gimnazisták, egyetemisták körében. De vajon miben rejlik ezen italok élénkítő képessége?

Amerikában és Angliában egyre hangosabban követelik az energiaitalokra vonatkozó szabályok szigorítását. A kérvényt benyújtók leginkább azt kifogásolják, hogy a gyártók hiányosan tüntetik föl a címkén az összetevőket, eltitkolják a lehetséges mellékhatásokat és azt, hogy ezek az italok erősen addiktívak.

Akár az egyszerű üdítőitalokat is nevezhetnénk energiaitalnak, a bennük található töménytelen mennyiségű hozzáadott cukor miatt. Ám ahhoz, hogy egy egyszerű édes innivalót az energizálók közé sorolhassunk koffein szükséges. Ez a természetes összetevő stimulálja a központi idegrendszert, aminek következtében rögtön ébernek és tettre késznek érezzük magunkat, s emellett még a kedélyünk is jobb lesz. Viszont az ezért felelős anyagok  viszonylag hamar, körülbelül 6 óra elteltével kiürülnek a szervezetből, és a feldobott állapot hirtelen letargiába csap át.

Ilyenkor két választása van a fogyasztónak: vagy nem csinál semmit és talán kimerültebbnek érzi magát, mint valaha, vagy iszik még egy italt, hogy továbbra is fenntartsa a feldobott állapotát. Ha ily módon rendszeres fogyasztó válik valakiből, és valamilyen ok következtében nem tud újra „szerhez" jutni, olyan elvonási tüneteket is produkálhat, mint egy drogfüggő: fejfájás, hányinger, hányás, ingerlékenység törhet ki rajta. De nem csak az elvonás okozhat ilyen szimptómákat, a túlzott mértékű fogyasztás akár koffeinmérgezéshez is vezethet.

Ezek a veszélyek főképp a fiatalokat, a 17-30 közötti korosztályt veszélyeztetik, ugyanis ők élnek leginkább teljesítménykényszer alatt, ők szembesülnek a legtöbb kihívással, nekik kell megfelelni a legtöbb elvárásnak az iskolában, egyetemen és a munkahelyen. A gimnazisták körében pedig már szinte divat egy Red Bullt kortyolgatva belépni az osztályba.

Sok helyen a szülők is felelősek ezért a jelenségért, hiszen maximális elvárásokat támasztanak a gyerekkel szemben, és nem példátlan, hogy ők nyomnak az iskolás kezébe egy doboz energiaitalt. Kissé visszás hatást kelthet, hogy ugyanekkor tiltják, de legalábbis nem helyeslik a különböző cukros üdítők fogyasztását. Összehasonlításként: egy doboz energiaital 14 doboznyi kóla hatását kínálja.

Nem arról van szó, hogy sose igyunk meg egy – két doboz ilyen italt, a lényeg a mértékletességen és alapos tájékozódáson van, hogy mindig figyelmesen olvassuk el a címkét, és ha hiányosnak, felületesnek érezzük, vagy legalább két olyan összetevőt találunk rajta, amit nem ismerünk inkább tegyük vissza a polcra, és helyette főzzünk le egy jó erős fekete kávét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!