Mennyit alszik Ön?

2010. 12. 11.
Szerző: Szimpatika
Eleget alszik Ön? Mennyi lenne elég? Megtudhatja.
Az elegendő alvás mennyisége nagyban függ attól, hogy hány évesek vagyunk. Érdemes megfontolni, és ha lehet, betartani az ajánlott óraszámot.


Ajánlott  alvás idő:

Csecsemők: 14-15 óra

Totyogó babák: 12-14 óra

Iskoláskorú gyerekek: 10-11 óra

Felnőttek: 7-9 óra

Ám nem csak a kor határozza meg, hogy mennyi az annyi.



-Terhesség: ez alatt az időszak alatt sokan álomszuszékká válnak. Ahogy a test változik, a sejteknek energiára van szükségük.

-Öregedés: Az idős emberek kevesebb alvással is beérik, legalábbis úgy tűnhet, mert gyakran felébrednek éjszakánként. Ezt az időt azonban délutáni szunyókálással szokták pótolni.

-Alváshiány: egy hosszabb ideig tartó alváshiány után (határidős munkák, vizsgaidőszak, vagy csak permanens bulizás) nő a szükséges alvásidő. A szervezet így akarja beérni saját magát.

-Minőségi alvás: Ha valakit gyakran felébresztenek éjszaka, akkor hiába alszik eleget, ez nem elegendő számára. Az alvás minősége pont olyan fontos mint a mennyisége.

Sokan azt állítják, nekik elég néhány óra alvás. Kutatók szerint akik keveset alszanak, nem képesek olyan összetett feladatokat teljesíteni, mint azok, akik legalább 7 órát alszanak egy héten. Ezen túl, aki rendszeresen kevesebbet vagy többet(!) alszik, mint 7 óra, annak magasabb lehet a halálozási rátája.

Ha rendesen alszik éjszaka, és ennek ellenére napközben álmosnak, fáradtnak érzi magát, akkor keresse fel orvosát, mert a háttérben több betegség is meghúzódhat.

Forrás: Timothy Morgenthaler orvos- Mayo Klinika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!