Tények és tévhitek: a tej

2010. 12. 15.
Szerző: Z.Zs.
Mi a helyzet a tejjel? Egészséges és tápláló, vagy hizlaló és egészségtelen ital?
Egyesek szerint több tejet kéne innunk. Az elmúlt hatvan évben a tejfogyasztás az USA-ban a felére esett vissza, helyette jeges teát, szódát és gyümölcslevet isznak az emberek. A tejben nem csak sok a fehérje, csökkenti a zsiradékok felszívódását, és segít a kalcium felvételben.

Nézzük, milyen mítoszok keringenek a tejről!

A tej zsírégető

Az igazság: talán. Egy 6 hónapos tanulmányban a Tennessee-i Egyetem kutatói túlsúlyos emberekkel napi három adag tejet itattak meg. A haszsír-százalékuk nagyobb csökkenést mutatott, mint azoknál, akik nem ittak tejet. A kutatók szerint ez a kalciummal van összefüggésben, de a kalciumtabletták nem mutattak olyan jó hatást, mint a tej.

A tejjel izmot lehet építeni

Az igazság: abszolút. A tej tele van jó minőségű fehérjékkel, 80 százalékban kazeint tartalmaz, míg 20 százalék savót. A savót gyors fehérjének is nevezik, mert gyorsan alakul át aminosavakká, és hamar a véráramba kerül. Ezért jó edzés után fogyasztani. A kazein lassabban emésztődik meg, a szervezetet hosszan ellátja a szükséges energiával.

Teheneknek gyakran adnak antibiotikumokat. Ez nem teszi a tejüket egészségtelenné?

Az igazság: senki igazán nem tudja. Néhány tudós szerint a tej lehet felelős azért, hogy az antibiotikumok nem képesek olyan hatékonyak lenni, mint kéne, egyfajta rezisztencia alakult ki velük szemben. De ezt soha nem bizonyították.

Az igaz, hogy a hormonok és antibiotikumok soha nem képezték egy tehén természetes diétájának a részét.. Kanadai kutatók például felfedezték, hogy hormonokkal kezelt tehenek gyakrabban kaptak tőgy-gyulladást. A biotej jó alternatíva, igaz, jóval drágább mint nem bio párja.

A zsírmentes tej sokkal egészségesebb mint a teljes tej

Az igazság: nem. Korábban azt mondták, a zsírszegény tej csökkenti a koleszterinszintet. Dán kutatók szerint azok, akik tejben gazdag diétát folytattak, az LDL koleszterin növekedését tapasztalták. Mindazonáltal csak nagyon kis mértékben, és ezek az emberek napi több mint 1 liter tejet ittak meg. A tri-glicerid szint (ami a szívbetegség egyik jele) 22 százalékkal csökkent. Ezért napi 2-3 pohár tej egy nap sokat segíthet elkerülni a stroke-ot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!