Formába öntött szeretet

Szerző: Aggod Zsuzsa
Talán a pénz hiánya nem csak engem inspirál arra, hogy mozgósítsam „rejtett tartalékaimat", és kicsit „gazdagabbá" váljak karácsonykor.
A karácsonyi és adventi alapanyagok egy része remekül felhasználható szilveszterkor, vagy azoknak is segíthet, akiknek szerette elkövette azt az udvariatlan lépést, hogy januárban látta meg a napvilágot. Ebben az időszakban az agyak tompák, a pénztárcák üresek, így nehéz igazán jó ajándékot találni.

Hogy mik ezek, az titok, de annyit elárulhatok: az elmúlt évek összegyűjtött adventi csokinaptáraiból a gyerekekkel együtt fogunk szemrevaló ajándékokat készíteni.

Mire jó a bolti adventi naptár?

Az első adventi csokinaptárak megjelenésekor természetesen beleszaladtam a kommersz csapdájába: ezeket vettem meg a gyerekeknek, ahelyett, hogy saját készítésű, személyre szóló apró ajándékokkal leptem volna meg őket.

Bár a csokik általában ehetetlenül rosszak, ne bánkódj, ha te is megvetted az adventi csokinaptárat! A műanyag formákat gondosan őrizd meg, hiszen a segítségükkel évről évre formás finomságok és karácsonyfadíszek is készülhetnek saját örömünkre és ajándékba is.

Mindegyik szórakoztató elfoglaltság, jó alkalom a közös ajándékkészítésre a gyerekekkel!

Érdemes az adventi csokinaptárakat szezon végén beszerezni, amikor fillérekért árusítják ki a készleteket az üzletek.

Csokiöntés

A kiürült és gondosan megtisztogatott adventi naptárt újratöltheted jóféle csokoládéval. Gombóc Artúr se tudná felsorolni az összes variációt, amit kipróbálhatsz: használhatsz fehér csokit, ét- vagy tejcsokit, hogy csak az alapoknál maradjunk. Készíthetsz mazsolás, mandulás, kesudiós, datolyás, kandírozott gyümölcsös változatot, ínyenceknek birsalmasajtost, fahéjast, szegfűszegest, még ínyencebbeknek borsost, csilist, kardamomost vagy gyömbérporost.

Elkészítés:

  • A csokit tördeld bele egy hőálló tálkába, és óvatosan olvaszd meg – mikróban a legegyszerűbb.

  • Ha többféle ízesítést is kipróbálnál, kisebb adag csokikat olvassz, és keverd hozzá a fűszert.

  • Ha apróra vágott magokat, kandírozott gyümölcsöt szeretnél hozzáadni, keverd az olvadt csokiba. (Az egészben hagyott magokat a formába öntés után nyomkodd a masszába.)

  • Csurgasd vagy kanalazd a formába az olvadt csokit.

  • Tedd a hűtőbe a formát.

Ha megszilárdultak, vedd ki a finom csokikat, és csomagold be őket – már ami marad kóstolás után – egyenként.

Marcipán domborművek

A csokin kívül nagy kedvenc nálunk a marcipán is.

Sietős ajándékkészítés közben jött az ötlet: csoki helyett nyomjunk egy-egy marcipánburgonyát a bolti adventi naptár kiürült rekeszeibe.

Kipattintottuk a formából a szétlapított golyóbisokat, és magunk is meglepődtünk a lenyűgöző eredményen! Pillanatok alatt szép, különleges és finom ajándékot sikerült előállítanunk, már csak csomagolni kellett!


A csokiöntvények és a marcipánfigurák szép papírba csomagolva, saját készítésű zsákocskába vagy egyedileg bevont dobozba rejtve szívhez szóló ajándékok lesznek minden korosztálynak.

Csillogó apró ajándékkisérők

A kiürült csokinaptárat és némi modellgipszet felhasználva apró, csillogó ajándékkisérőket készíthetünk körömlakk segítségével, amitől csodás, színes, sejtelmesen fénylő felületet nyernek.
A körömlakkot mindig is csodáltam! Édesanyám az ápoltság elengedhetetlen részének tartotta, és mi némán figyeltük a szertartást, ami a felrázással kezdődött: egy pici vasgolyó kattogott belül, ahogy a formás kis üveg falához ütődött. Aztán jöttek a szép színek és a sajátos illat... Bár az én körmöm csak akkor lát lakkot, ha a dekorálással ügyetlenkedem, de minden csodálatom ezé a festéké azóta is.

Amire szükséged lesz:

• kiürült adventi csokinaptár
• modellgipsz
• drót (szaloncukor-akasztó) vagy fogpiszkáló
• körömlakkok

Néhány jó tanács: A körömlakkozás közben gyakran szellőztess, és lehetőleg az ablakban szárítsd a lefestett darabokat!
Tartsd kéznél a körömlakklemosót!
Körömlakkot erre a célra csakis olcsó üzletekben érdemes venni!

Keverd össze a gipszet kevés langyos vízzel, hogy krémszerű állaga legyen, és óvatosan kanalazd a formába.
A díszek felfüggeszthetővé tételére több megoldás létezik. Az egyik: egy kis darab (kb. 2 centis) drótot – legjobb a tavalyról maradt szaloncukor-akasztó fele – fogó segítségével félbehajtasz, és óvatosan a száradófélben lévő, puha gipszbe nyomod. Másik megoldás: fogpiszkálóval böksz egy lyukat a már száradó, de még meg nem kötött gipszbe, és kis szerencsével ezen tudsz majd átfűzni színes madzagot.

Ha megkötött  a gipsz, óvatosan szedd ki a formából, és hagyd még száradni, míg fehér nem lesz.

A körömlakkozás megkezdése előtt érdemes a formák hátát arany vagy ezüst spray-vel lefújni, hiszen forgolódhatnak a díszek a karácsonyfán.

Fesd ki a gipsz-díszeket sokszínű körömlakkal. Bátran használd a színeket!



Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!