2010 legjobb fogyókúrája

2011. 01. 04.
Szerző: Szimpatika
Persze, mint minden sikeres fogyókúra-trend, ez se teljesen új. Leginkább az Atkins-hoz hasonlít, csak éppen kevésbé merev. És persze egy francia orvos dolgozta ki. Neki hihetünk, hiszen tudvalevő, hogy a franciák ritkán túlsúlyosak.
A dolog azzal indul, hogy eldöntjük, mennyit akarunk fogyni.
A diéta négy különböző szakaszból épül fel, s ezek időtartama alapvetően attól függ, hogy összesen hány kilót szeretnénk leadni.
Az első szakaszban kizárólag fehérjét szabad fogyasztani, korlátlan mennyiségben, és a nap folyamán bármikor. Vagyis borjú- és marhahúst, baromfit, halat és tengeri herkentyűket, tojást, zsírszegény tejtermékeket.

Ha 5 kg-t szeretnénk leadni, 2 napig. Fogyás: 0,5-1,5 kg

Ha 10 kg-t szeretnénk leadni, 3 napig. Fogyás: 1,5-2,5 kg

Ha 20 kg-t szeretnénk fogyni, 5 napig. Fogyás: 2-3 kg

A második szakaszban fehérjét és zöldségeket lehet enni, korlátlan mennyiségben, bármikor. A megengedett zöldségek: paradicsom, uborka, retek, spenót, brokkoli, spárga, póréhagyma, káposztafélék, gomba, zeller, cukkini, padlizsán, paprika, salátafélék, répa. Ez a szakasz addig tart, amíg el nem érjük a kívánt súlyt. Hetente 1-1,5 kg mínusszal számolhatunk.
A harmadik szakasz a visszavezető. Az eddigieken kívül ehetünk naponta egyszer gyümölcsöt, két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, néhány szelet sajtot, hetente kétszer tésztafélét, lencsét, rizst, krumplit – sőt, akár csokit is! Fél kiló mínuszonként – 4 napig kell ezt a szakaszt tartani. A negyedik szakaszban pedig már mindent ehetünk, viszont hetente egyszer tartsunk fehérjenapot.
A diéta talán legfontosabb szakasza a szintentartás, hiszen a legtöbb fogyókúra alapvető problémája, hogy a nehezen leadott kilók nagyon hamar visszaszöknek. A Dukan-diéta harmadik szakasza éppen ezt hivatott kiküszöbölni.
Ezt a taktikát akár évekig is folytatni lehet, (heti egy fehérjenapot igazán ki lehet bírni), s akkor biztos, hogy a leadott kilók soha többé nem térnek vissza.
Dr. Dukan, a diéta kidolgozója eredetileg neurológus volt. Harmincöt éve kezdett táplálkozástudománnyal foglalkozni. Olyan diétát alkotott, amelyben nem kell sem a kalóriát számolgatni, sem éhezni. Viszont minden csütörtökön fehérjenapot tanácsos tartani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!