Íriszdiagnosztika

2011. 01. 20.
Szerző: Szimpatika
Bár állítólag egyiptomi fáraók sírjában is találtak a maihoz hasonló írisztérképeket. A modern íriszdiagnosztika azonban száz évvel ezelőtt a magyar Péczely Ignác felfedezésével kezdődött, aki észrevette, hogy egy fogságában tartott, törött lábú bagoly szemében látható fekete vonal a madár gyógyulásakor fokozatosan kifehéredett.
A magyar orvos később betegein is észrevette, hogy ugyanaz a betegség mindig ugyanott hagy jelet a betegek szivárványhártyáján. 1950-ben az amerikai Bernard Jensen dolgozta ki az első újkori részletes írisztérképet, pontosan megjelölve az írisz egyes területeihez tartozó szerveket. Az írisz térképe szerint a pupilla körüli zónák közül az első, legbelső: a gyomorhoz, a második: a bélrendszerhez, a harmadik: a vér- és nyirokkeringéshez, a negyedik: a belső és külső elválasztású mirigyekhez, az ötödik: az izmokhoz és csontvázhoz,  a hatodik: pedig a bőrhöz és a kiválasztás szerveihez kapcsolódik.

Az írisz a tortaszeletekhez hasonlóan a test egyes részeihez vagy funkcióihoz rendelhető. A térkép lehetővé teszi, hogy jól képzett szakember a zónákban felfedezhető eltérések alapján a betegségeket még kifejlődésük előtt felfedezze. Arra, hogy milyen súlyos a feltárt állapot, az íriszből nem lehet egyértelmű választ adni. A szem vizsgálata csupán jelzi a problémát, annak kivizsgálása a hagyományos és természetgyógyászati módszerekre tartozik
A baloldali szivárványhártya a test bal oldalával, a jobb, a jobb oldalával áll kapcsolatban. Sok szerv azonban mindkét szemben tükröződik. A fehér jelek gyulladás hatására jelentkeznek, a feketék az adott szerv hibás működésére utalnak. Ezt egyébként otthon napfényben magunk is ellenőrizhetjük. A legfontosabb azonban a változást megfigyelni.
Ezt a diagnosztikai módszert, bár sok orvos is használja kiegészítő vizsgálatként, Magyarországon a hivatalos orvostudomány nem fogadja el. Nincs ez mindenhol így. Ukrajnában az orvosi egyetemen tanítják, Dániában a biztosítók is alkalmaznak íriszdiagnosztákat, és Németországban is rendkívül elterjedt a módszer.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!