A világ legegészségesebb étele

2011. 01. 29.
Szerző: Szimpatika
A 32 éves indiai Gurpareet Bains, élelmezési szakértő megalkotta a világ legegészségesebb ételét. A fűszeres csirkét a rák megelőzésére ajánlja vendégeinek. Bains úgy véli: aki hetente egyszer eszik az ételből, az igen sokat tesz a rák vagy más betegségek, például az Alzheimer-kór megelőzése érdekében.
Az étel további, az egészség szempontjából igen hasznos fűszereket tartalmaz, például gyömbért, csilit, kurkumát és fokhagymát. Ezeknek antibakteriális, antivirális hatásuk van. Állítólag az ételből egyetlen adag olyan jótékonyan hat a szervezetre, mint 49 adag spenót, 23 fürt szőlő vagy kilenc adag brokkoli.
A recept:

A fűszeres csirke: A curryt a következőképpen kell elkészíteni: keverjünk össze 20 g őrölt koriandert, 200 g friss vagy fagyasztott áfonyát, két evőkanál frissen reszelt gyömbért, egy teáskanál sót és 500 gramm alacsony zsírtartalmú görög joghurtot – ez utóbbi sokkal sűrűbb a nálunk kaphatónál, úgy állítható elő, hogy a joghurtot konyharuhában vagy egy papírfilteren át lecsöpögtetjük több órán át.

Négy gerezd áttört fokhagymát futtassunk meg egy serpenyőben három evőkanál olívaolajon, mindezt tegyük közepes hőfokon addig, míg a fokhagyma el nem kezd barnulni, azaz nagyjából egy-két percig.

Adjunk hozzá egy teáskanálnyi kurkumát, keverjük jól össze és tartsuk a tűzön további 20 másodpercig. Adjunk hozzá két evőkanál őrölt fahéjat és egy teáskanál csilit, és főzzük további 20 másodpercig. 

Ezt követően tegyünk bele 500 grammnyi apróra vágott csirkemellet, fedjük le, gyakran keverjük meg – az egész műveletet nagyjából öt percig végezzük.

Ekkor lassan keverjük bele a joghurtos keveréket, és közepes lángról tegyük át tűzhelyünket lassú tűzre. Nagyjából tíz percen át főzzük így fedetlenül, közben rendszeresen keverjük meg.

Ekkor hozzá kell adni még egy teáskanál úgynevezett garam masalát. Ez egy indiai fűszerkeverék, csípős fűszerekből. Fahéjból, babérlevélből, római köményből, korianderből, kardamonból, feketeborsból, szegfűszegből és őrölt szerecsendió-virágból áll.

A rizottó receptje a következő: tegyen két teáskanál római köményt és két evőkanál olívaolajt egy serpenyőbe és hevítse lassú-közepes lángon, amíg a fűszermagok pukkanni nem kezdenek. Ez nagyjából három perc alatt következik be.

Adjon hozzá egy kisebb hagymát feldarabolva, és főzze puhára. Adjon hozzá egy teáskanálnyi kurkumát, keverje össze, és főzze össze őket nagyjából 20 másodpercig. Adjon hozzá egy nagyobb darabolt répát és főzze további két percig. Ezzel egy időben forraljon fel egy bögrényi vizet.

Vegye ki a keveréket a serpenyőből, és helyezze egy olyan edénybe, amely berakható a mikrohullámú sütőbe. Adjon hozzá egy csészényi úgynevezett basmati rizst – ez egy különleges, nem ragadós rizs, amelyet a Himalája lábánál termesztenek –, egy teáskanálnyi sót, a forró vizet, és keverje össze ezeket.

Főzze fedetlenül egy mikrohullámú sütőben 700 watton 4 percen át.  Fedje le, majd főzze további 4 percig. Adjon hozzá 50 g goji bogyót, egy maroknyi borsót, és hagyja letakarva 10 percig. Tálalás előtt lazítsa fel egy villával.

Ha a betegségek megelőzésére nem is szolgál ez az indiai étel, biztosan nagyon finom!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!