Tavaszi tisztítókúrák

Szerző: Zimre Zsuzsa
Tél végén, tavasz kezdetén sok emberben felébred az igény valamiféle megtisztulásra. Ennek a keresztény kultúrkörben is vannak gyökerei, hiszen a farsangi időszak után egy 40 napos böjti időszak következik, mely húshagyókeddel kezdődik, és húsvéttal ér véget. Mint neve is mutatja, ezalatt az emberek elhagyták a húst az étkezésekből, és lelkileg is magukba fordultak, megtisztultak. Ilyenkor nincsenek táncmulatságok, eljegyzések és esküvők sem.
Dr. vékony Zsuzsannát, a kőbányai Szent László Patika gyógyszerészét kérdeztük arról, hogy mit jelent a böjt, hogyan csináljuk, szükséges-e egyáltalán?

Tisztító kúrát évente legalább kétszer (ősszel és tavasszal) érdemes tartani. A méreganyagok kiválasztásában szerepe van a bőrnek, a vesének, a májnak, a beleknek és a tüdőnek. A méregtelenítés számos módon történhet, ennek egyik lehetséges módja a böjt, amikor bizonyos ételféleségeket nem fogyasztunk.
A méregtelenítésre egy-egy példa: a bőrt legjobban szaunával, a vesét megnövelt folyadékbevitellel, míg a májat a szilárd táplálék megvonásával, a beleket rostpótlással és az emésztés serkentésével, és a tüdőt a szabad levegőn végzett sok testmozgással tisztíthatjuk meg.

Hogyan épül fel egy tisztító kúra?

A kúra lépcsői: 1. léböjt kúra (a lerakódott méreganyagok kivonása a szervezetből) 2. salaktalanítás (az emésztőrendszer "tisztítása") Az ülőmunka, a rostszegény étkezés, a kevés mozgás és a helytelen táplálkozás székrekedéshez vezethet. A pangó bélsár (salakanyag) a tápanyag, vitamin és ásványi anyag normális felszívódását befolyásolja.  3. kötőszöveti méregtelenítés (lúgosítás)
A modern táplálkozási szokások a szervezet elsavasodásához vezetnek. A savas közeg a szervezetünkben található mikroorganizmusok és a gombák szaporodásának kedvez, és az anyagcseretermékeik még savasabbá teszik azt.

Miért pont tél végén ajánlott böjtölni? Ki, és meddig böjtöljön?

A téli időszakban az anyagcsere lelassul, többet eszünk, több zsírt halmozunk fel. Ennek egyik oka a hideg ellen a szervezet raktározással védekezik.

A böjt idejét általában 3-7 napban határozzák meg. Természetesen valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedő emberek, cukorbetegek, magas vérnyomással küszködők, kérjék ki orvosuk tanácsát, és esetleg csak korlátozottan böjtöljenek. Első alkalommal nem ajánlott 3 napnál tovább folytatni a léböjtkúrát.

Milyen tisztító kúrát javasol?

Tisztító kúrát szinte bármennyit találni, van, aki erre, más amarra esküszik. A legismertebbek közül való a Breuss-kúra, mely gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából áll, vagy a Buchinger-kúra, amikor gyümölcslét, gyógyteát és napi egy tányér zöldséglevest lehet enni, amit radikális hashajtás kísér, és 7-10 napig tart.
Szintén sokan kedvelik a Mayr-kúrát, melynek első részében zöldségleveket és teát lehet fogyasztani, a második részben pedig szikkadt zsömlét és tejet.

Arra érdemes figyelni, hogy ha rávesszük magunkat a böjtre, azt érdemes hétvégén elkezdeni.

A kúrák nagy része vastagbéltisztítással kezdődik, erre a keserűsó a legalkalmasabb.  A 10-20 gramm só egy pohár vízben elkeverve meghozza a kívánt hatást.

Milyen előnye lehet ezeknek a kúráknak?

A rendszeres méregtelenítéssel és salaktalanítással javul az anyagcsere, így erősödik az immunrendszer is.
A legtöbb „orvoslás" szerint ugyanis a szervezet méreganyag-tartalma a legtöbb testi probléma forrása.
Újonnan bevitt fehérjék hiányában a szervezet a sérült sejtekből kivonva az aminosavakat, maga szintetizálja azokat, és újrahasznosítja. A szövetek biokémiai és ásványianyag-egyensúlya normalizálódik. Az emberi szervezetben évente 3-4 kiló salakanyag halmozódik fel, amit vagy a folyamatos, egészséges étkezéssel szüntetünk meg, vagy azzal, hogy évente tisztító kúrát tartunk.Nagyon fontos, hogy a kúrák alatt szükséges az ásványianyag- és vitaminpótlás!

Honnan képződnek ezek a salakanyagok?

Elsősorban a napi étkezés során bevitt ételekkel, pontosabban azokból a tartósítószerekből, színezőanyagokból és egyéb anyagoktól, amit az élelmiszerekhez adagolnak, azért, hogy azok nagyobbak, ízletesebbek legyenek, vagy épp tovább elálljanak. Másrészt a levegőből, de még a háztartási szerekből is a szervezetbe kerülhetnek ezek az anyagok. A kúrák célja a salakanyagok eltávolítása a szervezetből.

Mi a léböjtkúrák lényege?

A kúrák során fokozott folyadékbevitel történik, mellyel átmossuk a szervezetet. Erre a teák, a gyümölcslevek és a víz is megfelelő. Gyümölcslevek esetén legjobb, ha mi magunk préseljük a leveket, ez lehet alma, cékla, répa és kisebb mennyiségben déligyümölcs.  A koncentrátumokból készülő levek nem annyira jók, és természetesen csak a hozzáadott cukor nélküli leveket szabad megvenni, és használni.

Milyen veszélyeket rejthetnek a kúrák?

Érdemes orvosi instrukciót kérni, hogy egyáltalán ajánlott-e nekünk a böjt, avagy ellenjavallt. Bizonyos tünetek előfordulhatnak a kúra során, fejfájásra, hasmenésre vagy egyes allergiás bőrreakciókra lehet számítani.
Gyerekeknek, kamaszoknak a böjt ellenjavallt, de természetesen várandósan és szoptatás alatt is. Emellett bizonyos betegségek mellett is veszélyes lehet az ilyesmi, így például cukorbetegek, pajzsmirigy-túltengésben szenvedők, vese- vagy májelégtelenséggel küzdők szintén nem folytathatnak tisztító kúrákat. Akik épp egy vírussal küzdenek, azok is halasszák el a kúra kezdetét.

Ha nem akar valaki böjtölni, milyen lehetősége van a szervezet tehermentesítésére?

A fizikai aktivitás, az izzadással járó sporttevékenység is ajánlott, illetve a szauna, a gőzfürdő, ahol fokozott izzadás megy végbe a szervezetben. A hideg-meleg vizes váltózuhany, bár nem túl kellemes, de anyagcsere és keringésfokozó hatása miatt ajánlható.

Mi a helyzet a néhány évvel ezelőtt hozzánk is „berobbant" lúgosítással?

Gyakran előfordul, hogy a helytelen táplálkozás következtében a szervezet sav-bázis egyensúlya eltolódik, és ennek számtalan következménye van. Az egyik legkönnyebben észrevehető a krónikus fáradtság, de romolhatnak a fogak, és az ízületek is fájhatnak.

Mit takar ebben az esetben a kúra kifejezés?

A minél több nyers zöldség fogyasztását, és az emelt folyadékbevitelt. Léteznek lúgosító szerek is, ezek egy része a patikákban is elérhető. De mint minden mást, ezt sem szabad túlzásba vinni, mert a túl gyorsan lebomló savak is okozhatnak problémákat. A kúra hatására megnő az energiaszint, fogyunk is, de még a szexuális teljesítőképesség is javulhat, mint ahogy a termékenység is. Persze a legjobb az lenne, ha nem kampányszerűen végeznénk ezeket, amikor már úgy érezzük, hogy itt-ott fáj, nyom vagy éppen nem bírjuk este 9 után nyitva tartani a szemünket, hanem folyamatosan odafigyelnénk a táplálkozásunkra. Ezek szinte közhelyszámba menő dolgok, de ne együnk este sokat, fogyasszunk zsírszegény ételeket, ne dohányozzunk, és mozogjunk rendszeresen. A mozgás bármilyen formája jót tesz, akár az úszás, akár csak napi fél óra séta a parkban.

Mikor nem szabad feladni?

A kúrák legkritikusabb időszaka a 2. vagy a 3. nap. Ekkor fordul elő az általános rosszullét, szédülés, elesettségérzés, és ehhez társul a lelki mélypont is. Ezen ha túljut az ember, akkor úgy érezheti, akármeddig képes megállni azt, hogy egyen.

Milyen gyakran böjtölhetünk?

Böjtöt akár minden héten tarthatunk 24-36 órán át. Pl.: a szombat esti vacsora után csak hétfőn reggelizünk. Csak ásványvizet igyunk kevés mézzel és citrommal. Ezen rövid böjt alatt is pihen, kitisztul és erősödik a szervezet. Ezt a böjtöt 3-4 naposra is ki lehet húzni, ha már a hetit jól megszoktuk! A böjtölést célszerű beöntéssel kezdeni, hogy a vastagbélben felhalmozott mérgező anyagoktól megszabaduljunk.

 Tisztító kúrák típusai:

ízületek tisztításaa máj és az epe tisztítása és méregtelenítésea vesék tisztítása a nyirokrendszer tisztításaaz érrendszer tisztításaa szervezet megtisztítása a váladékoktól.
A méregtelenítés teljes, komplex rendszere biztosítja, hogy tökéletesen fog működni minden sejtünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!