Megrövidültek a napok a földrengés miatt

2011. 03. 15.
Szerző: Szimpatika
Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a Japánt megrázó földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is. Egyelőre annyit látunk, hogy egy GPS-állomás 2,4 méterrel került arrébb, a japán földmérő intézet térképe pedig azt mutatja, hogy nagy kiterjedésű földdarab mozdult el - idézte az amerikai földtani intézet (USGS) szakértőjét a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala.
Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet becslése alapján a Richter-skála szerinti 8,8 erősségű pénteki földrengés - amelynek központja nem messze a Japán partoktól volt - közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét. A természeti katasztrófa miatt a másodperc egymilliomod részével lettek rövidebbek a napok.

A földkéreg 400 kilométer hosszú és 160 kilométer széles területen mozdult meg, a tektonikus lemezek több mint 18 métert csúsztak el - közölte az USGS egyik tudósa. Japán az úgynevezett Csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, annak is a legveszélyesebb részén. Az óceán partjain végigfutó sávszerű földrajzi régió - Új-Zélandtól Japánig és Alaszkáig, és az amerikai kontinens nyugati partjai mentén - bővelkedik a szunnyadó és működő vulkánokban. A pénteki rengés "százszor erősebb volt", mint a 2010-es haiti földmozgás - jegyezte meg a Columbia Egyetem egyik szakértője, a természeti katasztrófa ereje a 2004-es indonéziai földrengéssel mérhető össze. Japánban közben ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy akár a 10 ezret is meghaladhatja a számuk. A távol-keleti országot érintő rengés hetekkel azután tört ki, hogy Új-Zélandot a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés érte. Kutatók szerint azonban csak kevés esély lehet arra, hogy a két esemény összefügg. mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!