Fájdalomcsillapító, szerelmi bánat ellen

2011. 04. 25.
Szerző: Szimpatika
Fáj a szakítás? Bizony, nagyon. És éppen olyan fájdalom ez, mint a fogfájás. Ha nem nagyobb. Hamarosan gyógyszer is készülhet a szerelmi bánat ellen.
Jó hír a gyógyszergyártó cégeknek, hogy hamarosan elkészülhet majd a szerelmi bánat fájdalomcsillapítója is. Legalábbis az ehhez vezető út első lépcsője lehet az, hogy amerikai kutatók a közelmúltban megállapították, hol fáj annak, akit visszautasítottak.

Kiderült, hogy az agyban a fizikai fájdalomra reagáló területek átfedésben vannak azokkal, amelyek a társas visszautasításra – így a szakításra – is válaszolnak. A kutatók szerint minden lelki folyamat hátterében kémiai folyamatok zajlanak. Hormonok áramlanak, receptorok nyílnak és zárulnak, különféle kémiai anyagok mennyisége nő vagy csökken a vérben. Érzelmeink, lelki dolgaink is változtathatóak gyógyszerrel. számtalan úgynevezett pszichofarmakont, tehát lelki működést szabályozó vegyületet ismer az agy és idegkutatás. Arra azonban most gondolnak először, hogy a szerelmi bánatot is csillapítani kellene. Egy hosszú kísérlet során, frissen szakított emberek agyi aktivitását vizsgálták. A vizsgálat bebizonyította, hogy a szakítás körüli gondolatok és az ehhez kapcsolódó fájdalom, valamint a forró víztől származó fájdalom ugyanazokat az agyi területeket aktivizálták. Ez persze csupán az első lépés a szerelmi bánat fájdalmát csillapító gyógyszer felé vezető úton, de a hasonló kutatások eredményei mindenképp felgyorsíthatják a folyamatot.
Hamarosan gyógyszer is készülhet a szerelmi bánat ellen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!