Természetes drogok

Szerző: Szimpatika
A drogokat használó ember semmi mást nem akar, csak jól érezni magát.  A kívülről a szervezetbe juttatott drogok azonban pótszerek, ráadásul életveszélyesek. A diszkódrogok például kiválthatják a kiserek repedését, amely minden évben mintegy 40 fiatal agy- és szívhalálát okozza. Az Ecstasy és az egyéb amfetamin-származékok, valamint az ópiát-származékok, elsősorban a heroin, a pszichikai mellett rövid időn belül fizikai függőséget is kialakítanak. Van azonban mód a kábítószerek hatásához hasonló jó közérzet kialakítására anélkül is, hogy bármely droghoz hozzányúlnánk.

A siker, az elégedettség, a kielégülés, a békesség érzése az agyban mérhetően endorfin felszabadulással jár együtt. Az endorfin egy olyan, morfiumhoz hasonló szerkezetű hormon, amely kellemes közérzetet, eufóriát okoz. Az egészséges agy, egészséges körülmények között, az aktív cselekvés, például örömet adó munka, sport, szórakozás révén önmagát juttatja endorfinokhoz, vagyis a boldogság érzéséhez. Azonban a kívülről bejutatott morfiumhoz, tehát a különböző kábítószerekhez képest mindig a megfelelő adagban, a megfelelő pillanatokban, a megfelelő idegsejteken.


Ha azonban, mint az Funk Sándor addiktológus főorvos elnmondta, tartósan szenvedünk a siker, az elismerés hiányától, ha nem leljük örömünket az életünkben, előfordulhat, hogy pót-örömforrásokhoz nyúlunk, és függővé válunk bizonyos viselkedéstől, cselekedetektől vagy szerves molekuláktól. A szenvedélybetegnek bizonyos időközönként úgy kell viselkednie vagy cselekednie, illetőleg olyan molekulához kell hozzájutnia, amely kielégíti a szenvedélyét. Ez lehet alkohol, drog, de lehet valamilyen viselkedési szenvedély is. Ilyenkor nem kívülről juttat be valamilyen tudatmódosító szert a függő, hanem valamilyen cselekvéssel éri el, a kívánt hatást. Ez a cselekvés lehet kóros internetfüggőség vagy vásárlási szenvedély. Leggyakrabban azonban a szerencsejátékokhoz való függőség alakul ki. A játékfüggőt ugyanolyan kényszer űzi, hogy bemenjen a játékterembe és újra játsszon, mint a heroinistát, hogy újabb adag szert vegyen magához.
 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!