Az illóolajok használata

Szerző: Szimpatika
Minden növény gyökerében, szárában, levelében, virágában és magjában rá jellemző összetételű illóolaj található. Az aromaterápia ezeket a vegyületeket használja a test és lélek harmóniájának elősegítésére.

Az illóolajokat több mint ötezer éve használja az emberiség, már az ókori egyiptomiak készítettek belőlük illatszereket és orvosságokat. Ezeket az ősi ismereteket azután a görög, római és arab orvosok örökítették tovább. Az illóolajokat még a XVIII. században is széles körben használták a gyógyszerek készítéséhez, az elkövetkező évtizedekben azonban már számos növénykivonatot mesterségesen is elő tudtak állítani.

A modern aromaterápia egy francia vegyész munkásságával kezdődött, aki 1920-ban felfedezte a levendulaolaj gyógyító hatását, és kutatni kezdte az illóolajok antiszeptikus tulajdonságait.

Fontos, hogy tudjuk, mi a bajunk, ennek megfelelő illóolajat kell választanunk. A legjobb minőségű olajokat sötét üvegben árulják, amelyen a növény latin neve mellett a használati utasítás is szerepel. Mielőtt az olajokat masszázshoz vagy fürdéshez használnánk, egy megfelelő anyaggal, úgynevezett hordozóval kell hígítani őket.

Általános fürdőkeverék: 30 csepp olaj, 20 teáskanál hordozó

Fürdőkeverék idősek, gyerekek és betegek számára: 16 csepp olaj, 20 teáskanál hordozó

Fürdőkeverék 2 év alatti gyermekeknek: 8 csepp illóolaj, 20 teáskanál hordozó

Masszázsolaj: 8-12 csepp illóolaj, 6-8 teáskanál hordozó

 

Az illóolajok a leggyorsabban inhalálással juttathatók be a szervezetbe. Végezhetjük úgy, hogy néhány csepp illóolajat egy szövetdarabra cseppentünk, és belélegezzük a gőzt. A másik mód: néhány csepp illóolajat cseppentünk forró vízzel telt edénybe, fejünket törülközővel betakarva az edény fölé hajolunk, és a gőzt belélegezzük. Az eljárást naponta háromszor megismételhetjük.

A legegyszerűbb és talán legkellemesebb módszere az illóolajok használatának a fürdés. Miután a hordozóval jól elkevertük az illóolajat, keverjük alaposan a vízbe. Csukjuk be a fürdőszoba ajtaját, ablakát, merüljünk mélyen az illatos vízbe, és relaxáljunk.

A legnépszerűbb aromaterápiás olajok

Borsmenta: hangulatjavító, érzelmi sokk kezelésében hatékony; jó köhögés csillapítására, torokfájás ellen, hasi görcsök enyhítésére

Eukaliptusz: fokozza az éberséget, világosabbá teszi a tudatot; enyhíti a száraz köhögést, használhatjuk megfázás, orrdugulás esetén, illetve pattanások ellen

Levendula: csökkenti a szorongást, a stresszt és a depressziót; enyhíti a bőrgyulladást, a szájszagot és a hányingert

Kamilla: feszültségoldó, csökkenti a szorongást; nyugtató hatású a pattanásokra; segít hasmenés ellen, étvágygerjesztő hatású

Szantálfa: nyugtató, feszültségoldó hatású, álmatlanság ellen kiváló; hörghurut és asztma esetén nyugtató hatású; korpás fejbőrre jó ellenszer

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!