Már az anyaméhben is mosolygunk

Szerző: Szimpatika
Jóval a megszületés előtt kezdenek el "grimaszolni" a magzatok, akiknek "mosolyra" húzódnak ajkaik, ráncolják a homlokukat, "fintorognak", s ahogy telnek-múlnak a hetek, mimikájuk egyre összetettebbé válik - derítették ki brit kutatók, akik vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban számoltak be.
A Durhami Egyetem kutatói két lánymagzat fejlődését követték nyomon 4D ultrahang segítségével méhen belüli életük 24. és 35. hete között - olvasható a LiveScience hírportálon.

A rendszeresen készített felvételeken a tudósok összesen 19-féle elkülönült mimikai mozgást regisztráltak, ezen kívül olyan kombinációkat kerestek, amelyek a sírással és a nevetéssel társíthatók.

A 24. héten a magzatok csupán egyszerű, különálló mozgásokra képesek, például a fülükig "szaladt" a szájuk. Ahogy értek azonban, az arcizmok mozgásai komplexebbé váltak, például miközben"mosolyogtak", az orrtövön ráncokba szaladt a bőrük. A 35. héten a mimikai izmok 3-4-féle mozgásából álló kombinációk számszerűen felülmúlták a szimpla, mindössze 1-2 mozgásból álló mimikát.

"Első ízben sikerült folyamatában kimutatni az arcjáték fejlődését" - hangsúlyozta Nadja Reissland, a kutatócsoport vezetője.

Hozzátette: a mimika egyáltalán nem azt jelenti, hogy a magzatoknak lennének érzelmei.

"Még nem rendelkeznek az érzelmekhez szükséges kognitív képességekkel. Az arcmimika esetükben inkább egyfajta tréning, amellyel a magzat felkészül a kinti világra, ahol kapcsolatokat kell kialakítania. Ez hasonlatos ahhoz, ahogy a magzatok szopják a nagyujjukat és időnként légzőmozgásokat is végeznek, mindkét készségre igen nagy szükségük lesz születésük után" - magyarázta Nadja Reissland.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!