Kamaszkorban alakulhat ki a szociális készség

2011. 10. 08.
Szerző: Szimpatika
Különösen antiszociális felnőtté váltak azok az egerek, amelyeknél megzavarták kamaszkorban az új agysejtek keletkezését – idézte az amerikai Yale Egyetem kutatóinak megállapítását a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
Felnőtt egereknél ugyanez a beavatkozás nem vonta maga után a viselkedés megváltozását. Az eredmények segíthetik a szkizofrénia és más mentális zavarok hátterének megértését.

Az agy bizonyos területein a születés után is folyamatosan keletkeznek új idegsejtek. Ez a neurogenézisnek nevezett folyamat sokkal nagyobb arányban zajlik gyerekkorban és kamaszkorban, mint a felnőtteknél, mégis a legtöbb kutatás idősebb agyban vizsgálta az új neuronok funkcióját.

Arie Kaffman és csoportja különböző korú egereknél tanulmányozta az új idegsejtek feladatait. Normál körülmények között a felnőtt egerek sok időt töltenek el ismeretlen társaik felfedezésével és a velük való kapcsolattartással. Azok a felnőtt rágcsálók azonban, amelyeknél kamaszkorukban megakadályozták a neurogenézist, nem mutattak érdeklődést a többi felnőtt állat iránt, sőt a társaik által kezdeményezett találkozásokat is elkerülték.

"Ezek az egerek úgy viselkedtek, mintha nem ismerték volna fel egérként egértársaikat" – idézte fel Kaffman.
Felnőtt egerek neurogenézisének gátlása ugyanakkor nem okozott ilyen változást viselkedésükben. Ez arra utal, hogy a kamaszkorban keletkező agysejteknek más feladata lehet a felnőttkorban, mint  a később létrejövő sejteknek.

Mivel a szkizofrén embereknél az agy hippokampusz nevű területén hiányos az új neuronok keletkezése, és a betegség tünetei először kamaszkorban jelentkeznek, ezért a mostani eredmények abba is betekintést adhatnak, hogy miként alakulnak ki a szkizofréniát jellemző egyes viselkedési zavarok – véli Kauffman.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!