A jó házasság öt titka

Szerző: Szimpatika
A jó házasság, a tartós párkapcsolat titka egy kis odafigyeléssel könnyen megfejthető: szeretet, odafigyelés, kedvesség és megértés kell hozzá, a többi szinte jön magától.
  1. Mindenkinek joga van a magánszférához. a párodnak is, neked is. Vannak dolgok ugyanis, amelyeket nem szeretnénk, ha más is látna, sőt, abban is biztosak lehetünk, hogy párunk sem akarja látni – ilyen például a körömvágás vagy a szőrtelenítés. Párunk íróasztala, fiókja is tabu. A zárt ajtó legyen a család minden tagjának számára egyértelmű jel.
  2. Egy kapcsolatban nem szabad elveszítenünk saját egyéniségünket, még akkor sem, ha figyelünk a másikra. Sőt, inkább ki kell teljesednünk. Élje meg mindenki a saját egyéniségét, és ne próbálja meg átformálni a másikat. Sok nő itt rontja el a házasságát: azt hiszi, meg tudja változtatni férjét.
  3. Hagyd a közhelyeket. Vannak mondatok, amiktől a másik a falra mászik. Ilyenek pl. ezek a mondatok: Fogalmad sincs róla! Ehhez te nem értesz! Hagyjál békén! Csinálj, amit akarsz! Ez nem a te dolgod! Jó, akkor váljunk el!

4. Az érintés ereje. A kettesben töltött időnek nem csak lelki szempontból van jótékony hatása. Nemrég kimutatták, hogy érintéskor oxitocin nevű boldogsághormon szabadul fel a szervezetben. Már az is csökkenti a stresszhormonok működését, ha megfoghatjuk a szeretett ember kezét. A pulzusszám és a vérnyomás eleinte megemelkedik, majd csökken, és beáll egy egészségesen alacsony, stabil szintre. Aki a kapcsolatában megéli a gyengédséget és az intimitást (nem feltétlenül szexről van szó), szinte védett stressz ellen.
5. Randi tíz év házasság után is. A hosszú évek óta együtt élő pároknak is érdemes találkákat megbeszélni időnként, ez ismét bizsergést hoz a kapcsolatba. Miért lenne fölösleges az, ami az együtt járás elején természetes volt: az órákig tartó készülődés, a ruha, a smink kiválasztása, a fodrász.  Aki tetszeni akar, aki fel akarja hívni magára a figyelmet, az ugyanazt az embert látja maga előtt, akit a kapcsolat elején: a legfontosabbat a világon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!