A hüvelygomba nem szexuális úton terjed

2011. 11. 10.
Szerző: Szimpatika
Becslések szerint a vulvovaginalis candidiasis, más néven gombás hüvelyfertőzés világszerte elterjedt jelenség. Gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés, a nők 75 százaléka élete folyamán legalább egyszer fertőződik gombával. Ez Magyarországra kivetítve azt jelenti, hogy több mint másfél millió nőt érintő betegségről van szó.

A hüvelygomba gyakorisága ellenére, intim volta miatt keveset beszélünk erről a témáról. Sokan szégyenérzetből fakadóan nem mennek orvoshoz, pedig a szakemberek tanácsának betartásával jelentősen csökkenthető a fertőzés kialakulásának kockázata, valamint a visszafertőződés is elkerülhető lenne.

Ugyanis az egyszer már fertőződöttek fele újabb fertőzéssel számolhat, mivel a gombafertőzés forrása az esetek túlnyomó többségében a gyomor-bélcsatorna. Sokszor fordult elő, hogy házastársi, partneri kapcsolat romlott meg a hüvely fertőződése miatt, azt feltételezve, hogy a nő mástól „szedte össze ”. Pedig a gombás hüvelyfertőzés nem szexuális úton terjedő betegség és nem okoz meddőséget sem – a hiedelmekkel ellentétben.

Az egészséges nők hüvelyében – amely 37 C fokos, fénytől védett, zárt hely – kedvezőek a viszonyok különböző baktériumok és gombák számára. A hüvely természetes baktériumainak igen fontos szerepe van a kívülről jövő fertőzések kivédésében. Az élesztőgombák a gyomor-bélrendszerben mindig jelen vannak, és a nők 10 százalékánál kisebb mennyiségben a hüvelyben is előfordulnak. Ezek a baktériumok és gombák szimbiózisban élnek a szervezettel, az egészséges hüvelyflóra alkotói. Azonban, ha a hüvelyflóra egyensúlya valamilyen ok miatt megbomlik, a gombák túlszaporodhatnak. Az élesztőgombák sarjadzással növekednek, önmagukból leánysejteket hoznak létre, amelyek a megfelelő növekedés után leválnak és önállóan szaporodnak tovább. A gombák szaruoldó enzimeket termelnek, amelyek megtámadják a szeméremtest és hüvely felső szaruhártyáját, elvékonyítják azt, és igen kellemetlen viszkető, égető tüneteket okoznak.

A védekezés a speciálisan erre a célra kifejlesztett, szájon át bevehető – tehát nem hüvelybe helyezett – gyógyszerrel lehetséges.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!