Egyre több a hamisított gyógyszer

2011. 11. 15.
Szerző: Szimpatika
Több halom postazsákot foglalt le a rendőrség a lipcsei repülőtéren, ahol a szemfüles szakemberek egy rutinvizsgálat keretében több százezer hamis tablettára bukkantak. A közel ezer gyógyszeres dobozka tartalmának értéke elérheti a 60 ezer eurót. A küldemények célállomása a német piac lett volna.

Mint ahogy a Berlin-Brandenburg Vámhivatal képviselője szerdán elmondta: a főváros után Frankfurt am Main az egyik legjelentősebb újratöltési állomás a hamisított készítmények piacán. Az egyre növekvő kriminalitás leginkább a rendőrök és vámellenőrök által lefoglalt készítmények mennyiségén érzékelhető. Csupán az elmúlt évben Németországban közel 10 ezer tablettára bukkantak a hatóságok – ez a mennyiség  az előző évi duplája. Emellett egyre többször fedeznek fel Berlin és Brandenburg környékén előállító laborokat is. Berlin a nyugat-európai és skandináv országok közötti gyógyszercsempészet nemzetközi elosztóhelye.

Először tavaly májusban sikerült a hatóságoknak jelentős csapást mérniük az illegális gyógyszerelőállítókra, amikor egy ötfős társaság letartóztatása mellett a nyomozók 50 kilogrammnál több különböző anyagot fedeztek fel – ez akár 50 ezer tabletta előállításához is elég lett volna.

Előszeretettel hamisítják a potencianövelő Viagrát, a vérnyomáscsökkentőket, a Parkinson-kór elleni és a fogyókúrás készítményeket. A hamis tabletták nehezen felismerhetőek, egyre tökéletesebbek a másolatok. A fogyasztók számára ezen termékek nagy veszélyeket rejthetnek, ugyanis vagy túl alacsony, vagy túl magas dózist tartalmaznak a valós összetevőkből. Ráadásul ezeket a tablettákat legtöbbször rendkívül rossz higiéniai körülmények között tárolják.

A legtöbb hamis gyógyszert interneten forgalmazzák. Több száz ilyen internetes portál működik, ami nemcsak a gyógyszer előállítóinak jó üzlet, hanem ezen platformok üzemeltetőinek is. A nyereség hatalmas, hiszen egy tabletta előállítása kevesebb mint 25 eurocentbe, vagyis 7 forintba kerül. Egy ügyes eladó akár 100 ezer eurót is kereshet havonta.

ATV/Berliner Morgenpost

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!