Body contouring: teljes átalakulás egyetlen műtéttel

Szerző: Szimpatika
Magyarországon még nem elterjedt bizonyos plasztikai beavatkozások kombinálása, pedig ez sok esetben ideálisabb megoldást jelenthet, mint egymás után többször is kés alá feküdni.

Amikor valaki jelentős túlsúlytól szabadul meg – például szülés után vagy gyomorgyűrű behelyezésének következtében – számára a következő problémát általában a bőrfelesleg jelenti, ami csak plasztikai műtéttel távolítható el. Akik túl régóta, és sikertelenül igyekeznek lefogyni, gyakran szintén plasztikai sebészhez fordulnak, hogy megszabadulhassanak a felesleges zsír- és bőrszövettől. A megoldást jelentő beavatkozások azonban nem csak egyetlen testtájat érintenek, és nem csak a test egyik oldalán.

A kombinált törzsplasztika egyszerre korrigálhatja a megereszkedett melleket, kötényszerűen lógó hasat, a hát, a fenék, a combok, a karok meglazult bőrét. A műtét ugyan 6-8 órán át is eltarthat, ami erősen megterheli a szervezetet, de kétségtelen előnye, hogy csak egyetlen altatást igényel, és a lábadozási idő is egyszerre letudható. „A legfontosabb különbség azonban az – tudhatjuk meg Dr. Molnár Miklóstól, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészétől –, hogy a változás óriási, ha nem is kilókban, de centikben mérve.” Akár 15 centis körfogatcsökkenés is elérhető egyetlen beavatkozással. Molnár doktor szerint a pszichés hatás olyan pozitív, hogy a műtét bonyolultsága, valamint az egyhónapos lábadozás, a 2-3 hónapos regenerálódás ellenére a törzsplasztikán átesettek a leghálásabb páciensek.



Ha kombinált törzsplasztikáról beszélünk, a kórházi intézmény műtőjének minden szempontból alkalmasnak kell lennie a beavatkozásra, ehhez ugyanis szabályos kórházi körülmények szükségesek. Az állami kórházakban tett próbálkozásokból az derült ki, hogy az egyéb műtétek nagy száma miatt nehezebben biztosíthatók a speciális higiéniai feltételek. A törzsplasztika ugyanis olyan mértékű feltárást igényel, amely műtét közben nagy felületű nyitott, majd később varrt sebekkel jár. Egy nagy kórházban viszont számos betegségtípust kezelnek, így a műtőkben is a legváltozatosabb sebészi beavatkozásokat végzik el. Emiatt – a gondos fertőtlenítések ellenére is – nagyobb a felülfertőződés esélye, mint egy kisebb forgalmat bonyolító magánkórházban.


A műtét számos más nehezítő tényezőt is felvet, melyek miatt ritka beavatkozásnak számít. „Már a tervezés, berajzolás szakaszában nagyon pontos munkára van szükség – mondja Molnár doktor – mivel azt is figyelembe kell venni, hogy a bőrfelesleg eltávolítás után milyen lesz az érintett részek egymáshoz képest kialakított aránya. Ráadásul a melleknél felfelé, míg a hasnál lefelé húzzuk meg a bőrt.” Ezért fontos, hogy két rajz készüljön, az első fekvő helyzetben a másik viszont mozgás közben, így a sebész látja, mekkora a maximális bőrfelület, amely még úgy eltávolítható, hogy garantálható legyen az egyes testrészek megfelelő mozgástartománya. Ezért ideális esetben a tervezés a teljes műtéti időnek nagyjából az egyharmadát veszi igénybe.

A kombinált törzsplasztika nagy fizikai teherbírást és gyorsaságot igényel a sebésztől. A műtét sok varrással jár, a pácienst pedig többször is forgatni kell, mivel a feltárás, az esetleges zsírszívás és a bőrfelesleg eltávolítása általában a páciens hátsó testfelén kezdődik, majd jobb és bal oldalfekvő helyzetekben folytatódik, és az elülső testfélen fejeződik be. Ez a módszer garantálja, hogy az eredmény megfelel majd a napjainkban „divatos” sebészi szemlélet, a body contouring szabályainak. Amikor ugyanis csak egyetlen testtájon történik meg a bőrfelesleg eltávolítása, az összkép nem feltétlenül lesz harmonikus, hiszen a közvetlenül kapcsolódó testtájak, a derék oldalsó vonalának és hátsó szakaszának kontúrja nem lesz egymáshoz igazítva.

 

„Bizonyos esetekben a törzsplasztikai beavatkozást nem sokkal később arcplasztika is követi, ilyenkor a páciens tulajdonképpen teljesen „újjászületik”. Tartós eredmény azonban csak akkor garantálható, ha a műtétet életmódváltás is követi. A beavatkozás utáni hetekben, az első pár hónapban a szervezet energiaszükséglete megnő, így magas kalóriabevitel mellett sem következik be hízás. Amint azonban az anyagcsere normalizálódik, fontos betartani az egészséges táplálkozás szabályait, különben újra megjelennek a plusz kilók” – tette hozzá a plasztikai sebész.

 

Tanácsok, hasznos tudnivalók a beavatkozásra vállalkozóknak:

■ A műtét előtt érdemes megfelelő mértékben lefogyni, bár zsírszívással a fogyás tulajdonképpen „helyettesíthető”, de enélkül rövidül a műtéti idő, és könnyebbé válik a tervezés.

■ A beavatkozás után fontos betartani a diétás előírásokat, mivel a vérveszteség – zsírszívás esetén pedig a mikrotápanyag veszteség is – igen nagy, valamint a zsírban tárolt hormonok szintje is csökken. Mindezek miatt komoly erőtlenség lép fel. Ez egy előzetes nagy mértékű fogyás után még fokozottabban jelentkezik, mivel a páciensek ezekben az esetekben eleve kevesebb tartalékkal rendelkeznek. Szintén a nagy vérveszteség miatt, a műtét előtt hat héttel saját vér levételével készíthető elő a későbbi transzfúzió.

■ A műtétet követő három hétben a páciens injekció formájában vérhigítót adagol magának.

■ A speciális szorító ruházatot két hónapon át kell viselni.

■ A beavatkozás nem javasolt azok számára, akik nem tudják megoldani, hogy legalább egy héten át társ segítségét vegyék igénybe a mindennapi teendők elvégzéséhez, mivel sem az emelés, sem a nyújtózkodás, sem a hajolgatás nem ajánlott.

■ A végleges forma 2-3 hónap után alakul ki, de kötöttebb testalkat esetén 4-6 hónap is eltelhet a teljes gyógyulásig.

■ A dohányzás olyan mértékben lassítja a sebgyógyulást, és lehetetleníti el az új erek képződését, hogy aki nem képes legalább a lábadozás idejére letenni a cigarettát, annak a műtét elvégzése nem javasolt.

■ A lábadozással járó fájdalom, a bőr érzéketlensége, duzzanat, véraláfutás megjelenése az első 3 héten a műtét természetes velejárója.

■ A fizikai aktivitást teljes mértékben kerülni kell az első 3 hétben, ez megegyezik a munkából kiesett időszakkal is. Az első hetekben emelt fej- és lábvégű fekvés javasolt, járáskor hajlott testtartás. A szaunát, szoláriumot, napozást 2 hónapig kell kerülni, de könnyű testedzés már 6 hét után megengedett.

A törzsplasztika típusai

Alsó törzsplasztika

Korrigálja a has, deréktáj, a külső comb lógó bőrét és a fenék felső részét.

Felső törzsplasztika

Korrigálja az emlő, hónalj és a hát meglógott bőrét.

Teljes törzsplasztika

A kettő kombinációja. A karplasztikát érdemes külön műtétként beütemezni, mivel előnytelen ha az összes végtag mozgatása egyidőben korlátozódik, ráadásul a törzsplasztikából való lábadozás során nagyobb terhelés jut a karokra, ez pedig rossz hatással lehet a sebgyógyulásra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!