Az anorexiások agya szorongással reagál az ételre

Szerző: Szimpatika
Orvosi képalkotó eljárással mutatták meg amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételektől, nem a jutalomközpont, mint általában – idézte a Scientific American című tudományos ismeretterjesztő folyóirat online kiadása
Az ételek, vagy akár csak róluk készült fotók nézegetése az emberek többségében jó érzéseket kelt, ám az anorexiások éppen ellenkezőleg vannak ezzel: kellemetlenül érzik magukat a tartalmas étkek puszta látványától is.


Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra.
Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá. Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiás résztvevők agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá.
A különbség okának feltárása közelebb vihet az evészavarok kezeléséhez.
Az eredeti tanulmány az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban jelent meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!