A teljes igazság az adalékanyagokról 1.

Szerző: Szimpatika
A közhiedelemmel ellentétben nem minden adalékanyag szintetikus, valójában számos adalékanyagot természetes alapanyagokból állítanak elő. Sok közülük pedig olyan élelmiszereknek is alkotóeleme, amelyek akár otthon a kertünkben is nőhetnek.

Az adalékanyagokkal kapcsolatban gyakran felvetődő kérdésekre Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa válaszol.

Miért használnak adalékanyagokat?

Azért, mert az adalékanyagok:

-      biztosítják az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságát, frissességét;

-      javítják az ételek tápértékét;

-      fokozzák az ételek ízhatását, javítják a színét, állagát;

-      egyszerűbbé és gyorsabbá teszik az ételek elkészítését.

 

Létezik adalékanyag-allergia; és ha igen, mik a tünetei?

Táplálék-allergia leggyakrabban a gluténtartalmú gabonafélék, pl. a búza, valamint a tojás, a tej, a halak és egyéb tengeri élőlények, a szója, és az olajos magvak, pl. a földimogyoró fogyasztása esetében jelentkezik. Allergia esetén ezek a táplálékok meghatározott tünetekkel (pl. kiütések a bőrön, hasmenés, légúti panaszok) járó, túlzott immunreakciót váltanak ki a szervezetben. Az élelmiszer-adalékanyagok iránt megmutatkozó érzékenység azonban különbözik a táplálék-allergia esetében tapasztalt jelenségtől, ugyanis ez esetben a fokozott immunválasz általában elmarad. Nagyon nehéz megállapítani, hogy egy tünetet az élelmiszer mely összetevője váltotta ki. Az adalékanyagok esetében tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezeket a vegyületeket nagyon kis mennyiségben alkalmazzák. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az adalékanyagok okoznak-e túlérzékenységi reakciót.

Van lehetőség az adalékanyagok teljes elhagyására?

Akkor kiiktathatóak, ha valaki a saját kertjében termeli meg élelmiszereit, és naponta több órát szán az ételek elkészítésére. Az adalékanyagok lehetővé teszik, hogy szabadidőnket más, kellemesebb dolgokkal tölthessük.

Az interneten keringő reklámanyagok és kétes eredetű információk helyett hol kaphatunk megbízható tájékoztatást?

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal weboldalán: www.mebih.gov.hu.

forrás: Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!