A gyógyító csók

Szerző: Szimpatika
A csók nem csupán a szerelem előszobája, ennél sokkal több. Fontos élettani szerepe van. A szülői, nagyszülői puszi legyőzi a fájdalmat, begyógyítja a sebeket, és egyéb csodákra is képes. Csillapítja a szorongást, bátorít, megnyugtat. A jó éjt puszi elűzi a rémálmokat.

A csók nagyon fontos része a szexuális közeledésnek és már az egymásra találáskor is szerepet játszik. A párok kóstolgatják egymást, érzelmet, szenvedélyt visznek a szájak érintkezésébe – mondja Kunsági Andrea pszichológus.

– Csókolózás közben hormonok sokasága szabadul fel az ember agyában, s ezek a hormonok előkészítik a testet a szerelemre. Ezért lehet az, hogy amikor csökken a szerelem, kihűlőfélben van a kapcsolat, a párok ritkábban, rövidebben és kevésbé hevesen csókolóznak. Terápián nők és férfiak is beszámolnak olyan problémájukról a párkapcsolatukkal kapcsolatban, hogy párjuk csak szexuális közeledésként vagy még szex közben sem csókolózik velük. Ez rosszul esik annak, aki vágyik a párja csókjára. Bántónak érzik, mivel a legtöbb embernek természetes, hogy a csók biztosan jelzi a kapcsolat hőfokát.

A csók éppen úgy fontos a felnőttkori párkapcsolatban, mint korábban a szülő-gyerek kapcsolatban, a gyerekkorban a puszi is része a testi érintésnek, simogatásnak – folytatja a pszichológus. – A gyerekkorban megélt intimitás, az ölelés, a szoptatás, a szülők testi közelsége létfontosságú a gyerek fejlődéséhez. A puszi, az ölelés a szeretet-megnyilvánulások alapeszköze, és mint ilyen, alapfeltétele az egészséges személyiség kialakulásának.
A szülői, nagyszülői puszi legyőzi a fájdalmat, begyógyítja a sebeket, és egyéb csodákra is képes. Csillapítja a szorongást, bátorít, megnyugtat. A jó éjt puszi elűzi a rémálmokat. Erre gyakran szükség van, hiszen az álmodó gyerek nagyon sokáig nem tudja megkülönböztetni az álmot a valóságtól. Számára minden, amit álomként lát, megtörtént, megtörténhet. Befolyásolni azonban képtelen, kiszolgáltatott, és ahogy a való életben, segítségre szorul, tehetetlenségérzés, félelem, szorongás tölti el. Sok gyerek ezért sem szeret elaludni. A jó éjt puszi segít neki, hogy félelem nélkül lépjen át az álmok birodalmába. Az olyan gyerek, akit kicsi korától kezdve sokat puszilnak, aki olyan családban nő fel, ahol a szülők gyakran fejezik ki egymás iránti szeretetüket csókkal vagy öleléssel, ahol természetes a testi kontaktus, érintés, várhatóan kevesebb szorongással lép majd be a felnőtt testiség birodalmába.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!