Hogyan birkózzunk meg 2012 nehézségeivel?

Szerző: Szimpatika
Feszült, nehéz időszakot élünk, rengeteg a bizonytalanság a jövő körül, a médiából pedig folyamatosan ömlenek ránk a negatív üzenetek. Egy ilyen periódust valóban nem könnyű ép lélekkel átvészelni, amit tovább nehezít a tény, hogy a világhálón a legabszurdabb jóslatok keringenek 2012-ről, melyekre a szorongó, aktuálisan kapaszkodót vesztett ember különösen fogékony.

Miért baj ez? Azért, mert a pánik, a parttalan félelem, a lélek kivetített ősi rettegése nem szolgálja az életet, nem segíti sem a hatékony cselekvést, sem pedig a belső növekedést. Éppen ellenkezőleg: a tanult tehetetlenség állapotához vezet, amikor széttárt kezekkel várunk valami kivédhetetlen, sötét végzetet, és azt sem tesszük meg magunkért, amit pedig megtehetnénk, ami rajtunk múlna. (Hiszen ha úgyis vége a világnak, akkor logikus, hogy minden lépés értelmetlen, nem igaz?)

Pedig a nehéz helyzetekben fontos csak igazán, hogy érezzük: van belső szabadságunk, tudunk cselekedni önmagunkért és másokért! Ahogyan Popper Péter írta: sötétben és hidegben nem lehet élni. Ha a körülmények kedvezőtlenek, akkor még nagyobb a felelősségünk, hogy egyéni életünkben és környezetünkben fényt és melegséget varázsoljunk.

Álljon itt segítségképpen a Nyitott Akadémia néhány előadójának 2012-re vonatkozó üzenet

 

Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár

Ha úgy gondolunk a 2012-es évre, mint nagyon nehézre, amellyel  ki tudja, megküzdünk-e, akkor a lelki beállitódás törvénye alapján  eleve nehezebbnek fogjuk érezni a valóságosnál. Félretéve minden  “hurrá optimizmust”, de megőrizve a reménység naponta ébredő  képességét (a reménykedést), nézzünk úgy előre, hogy minden  nehézséggel megbirkózunk, képesek leszünk egészségben és derűben túlélni azt, ami következik, mert megőrizzük és gondozzuk  a számunkra fontos emberi kapcsolatokat. Amíg van kiért-miért  élnünk, addig minden “hogyan”-t elviselünk. Ezt Viktor Frankl üzeni  számunkra, És mégis mondj igent az életre... című könyvében. A szeretet-kapcsolatok megtartó erejében bízva vágjunk neki úgy a 2012- es útnak, mint egy próbatételnek: van és lesz erőnk, kitartásunk és a  “társas támasz” coping megtartó hatalmával sikerül felülkerekedni a  nehézségeken. Mi a legfontosabb? Az értékrend önmagáért beszél.  Tegyük az egészséget és a szeretet-kapcsolatokat az élre, az értelmet  adó feladatokat és létfenntartási minimumot a következő helyre, a  többit engedjük hosszú pórázra, netán engedjük is el, ha lehetséges. Ugye tudod, hogy Te leszel a győztes????

 

Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember

Adjál akkor is, ha kevés van neked is, adjál akkor is, ha neked is szükséged lenne rá, adjál akkor is, ha neked nem adtak, adjál akkor is, ha a szavaknál többre van szükség, és közben észrevétlenül  a reménység emberévé leszel.


Dr. Szondy Máté  pszichológus, egyetemi adjunktus

2012-ben nem jön el a világvége, de nem lesz ez a „spirituális-szellemi újjászületés” éve sem – olyan év lesz, mint amilyen 2011 volt, vagy amilyen 2013 lesz: nehézségekkel, küzdelmekkel, gondokkal és örömökkel,  boldogsággal, vidámsággal teli év.  2012-höz adjon erőt és útmutatást ez a Reinhold Niebuhrnak tulajdonított fohász:

„Istenem, adj nekem türelmet, hogy el tudjam viselni azokat a dolgokat, amelyeket nem vagyok képes megváltoztatni; bátorságot, hogy meg tudjam változtatni azokat a dolgokat, amelyeket képes vagyok megváltoztatni; és bölcsességet, hogy felismerjem a kettő közötti különbséget!

forrás. Nyitott Akadémia Hírlevél

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!