Trükkös fogyókúrák

2012. 01. 11.
Szerző: Szimpatika
Január van. Az ünnepek alatt bizonyára sok fölösleges kalória került az étrendünkbe. S ez látszik is rajtunk. Ha nem igazán érezzük jól magunkat a bőrünkben, szeretnénk lefogyni, de egyik divatos kúra sem vezetett eddig eredményre, megpróbálhatunk olyan fogyókúrákat is, amelyekről talán kevesebbet hallottunk.

90/10-es diéta
Az étrend 90 százaléka csupa egészséges dologból, egy tizede pedig enyhe „bűnözésből” áll.
A fogyókúrázó nem szenved. Néha ehet kevéssé egészséges kedvenc ételeiből.
reggeli: zabpehely gyümölccsel.
ebéd: tonhal sovány sajttal, alma.
vacsora: csirke, zöldség és barna rizs+valamilyen „finomság” (egy darab keksz, vagy fél túrórudi)
Az étrend rokonszenves, mert lehetőséget ad arra, hogy valami élvezetes dolog is szerepeljen az étrendben. Csakhogy napi 1200 kilokalóriás étrendnél nem sok marad a finomság számára.

DNS-diéta
Az ősember diéta állításával szemben az étrend népszerűsítői szerint az ősember alapvetően növényevő volt. DNS-ünk nagyon kevéssé változott az idők folyamán, tehát a mai embernek is növényekkel kell(ene) táplálkoznia. Állítólag, ha variáljuk étrendünkben a különböző színű növényeket és gyümölcsöket, megóvhatjuk DNS-állományunkat, esetleg a rák- és a szívbetegségek is megelőzhetők. A kúra szerint naponta legalább egy adag a következő színcsoportba tartozó gyümölcsökből és zöldségekből: vörös, lilás-vörös, narancs, narancssárga, zöld, sárgászöld és világoszöld. Ezek mellett fontos a szójafehérje, a baromfihús, a teljes kiőrlésű gabona, a tojásfehérje és az olívaolaj fogyasztása.
Bár a „tudományos megalapozottság” legalábbis kétséges. Ám a növényalapú étrend, mely zsírszegény, rostokban és tápanyagokban gazdag, valóban sokban hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Makrobiotikus diéta
Nemcsak étrend, életfilozófia. A harmonikus lét feltétele: csak természetes ételeket szabad enni. A diéta szakít a finomított cukorral, a fehér liszttel, az alkohollal és az állati zsírral (hús, baromfi, tejtermékek). Filozófiája szerint ha egyensúly és harmónia uralkodik az étrendben, javulhat az ember egészsége. A diéta elsődleges célja nem a fogyókúra, de előfordulhat súlyvesztés, mert kevesebb állati zsír és cukor fogyasztását ajánlja. Az étkezések felét teljes őrlésű gabona (barna rizs, köles, árpa), 20-30 százalékát különféle zöldségek, 5-10 százalékát levesek, ugyanennyit bab és tengeri zöldségek teszik ki. Alkalmanként hal, szója és dió is fogyasztható. Az étrend önmagában nagyon egészséges: alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor gazdag szénhidrátokban és zöldségekben. Semmi sincs benne, ami ártalmas lenne az egészségre. Az egyetlen gond, hogy nagyon szigorú, ezért igen nehéz betartani. Fontos, hogy multivitaminokkal és kalciumpótlással egészítsük ki!

Az apró étkezések elve
A napi három főétkezés helyett 6-8 apró étkezést ajánl. Követője sohasem lesz farkaséhes, ezért nem eszik többet, mint amennyire szüksége van. Naponta többször, de csak 200-300 kilokalóriányi étel fogyasztása engedett, például: vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér, mogyoróvajjal vagy paradicsommal és egy szelet sovány mozarella.

 

Szerzetes-diéta
A lelkileg kiüresedett emberek hajlamosak arra, hogy a hiányt étkezéssel pótolják.
A diéta hívei szerint az Istennel való kapcsolat segít a fogyásban. Bármit lehet enni, de mindent csak szerzetesi mértékletességgel. Az étrend a mértéket és a mértékletességet vallási tartalmakkal kapcsolja össze. Ez sok ember számára vonzó lehet. Ám a „mértékletes mennyiség” meghatározása kissé szubjektív. Egyesek szerint annyit jelent, hogy kedvenc ételeinkből csak alkalmanként, és ne mindennap fogyasszunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!