Az északi népek kiemelkedő egészségének titka

Szerző: Szimpatika
Európa népei közül a finnek, norvégok és svédek közt a legritkább a gyomorrák, és 30 százalékkal kevesebb ember betegszik meg a túltápláltság következményeként. De be is fektetnek az egészségbe, már az iskolában tanítják az egészséges életmód alapjait. A svéd fiatalok többet mozognak, kevesebbet dohányoznak, sőt kevesebb alkoholt isznak, mint a magyarok. Európai összehasonlító adatok szerint sokkal több zöldséget, tejterméket és lényegesen kevesebb húst fogyasztanak, mint más országok lakói.

Szeretik a tejtermékeket, a joghurtot, kefirt, túrót, és az otthon is elkészíthető aludttejet. Az aludttej sok kalciumot és fehérjét tartalmaz, zsírszegény, könnyen emészthető, mivel emésztést segítő baktériumokban gazdag. Ráadásul olcsó.

Ősszel nemzeti sportjuknak hódolnak: az egész család kimegy az erdőbe bogyót szedni. Áfonyát, kökényt, csipkebogyót, mindent, ami ehető. Ezek a kis piros vagy kék gömböcskék nagyon gazdagok antioxidánsokban, amik megkötik a szabadgyököket, és ezzel megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket. Kökény és csipkebogyó nálunk is bőven terem. Szeptember végétől a fagyokig lehet szedni. De tavasszal és nyáron erdei szeder és szamóca is gyűjthető. A gyűjtögetés jó sok mozgással, hajolgatással jár, ráadásul a friss levegőn. Otthon a bogyókat kis nejlontasakokban lefagyaszthatjuk. Fontos: előtte mossuk meg alaposan a gyümölcsöt!

Szeretik a halat: 29 kilót fogyasztanak el fejenként, évente. No persze van is nekik, bőven. Ez a bőséges halfogyasztás ellátja őket elegendő szívvédő omega-3 zsírsavval, A-, D- és B-vitaminnnal, jóddal és ásványi anyagokkal. A kedvencük a hering, minden elképzelhető változatban ott van az asztalukon. De ezen kívül nagyon sok lazacot, folyami rákot és más északi tengeri halat sütnek-főznek és esznek. Mélyhűtött hering nálunk is kapható egész évben. Kapros, zöldfűszeres vagy sherrys mártásban, petrezselymes krumplival gyors és finom vacsora.

A svédek és a finnek fogyasztják Európában a legkevesebb húst, és ezekben az északi országokban fordul elő a legritkábban gyomorrák. Sok tanulmány igazolja, hogy a vörös húsok fogyasztása és a rákos megbetegedések közt szignifikáns összefüggés van. Az is tény, hogy a vegetariánusok közt sokkal kevesebb a túlsúlyos.

Zabpehelyből a svédek esznek a legtöbbet a világon. Sokat szaunáznak. Márpedig kimutatták, hogy a rendszeresen szaunázók immunrendszere erősebb, szív- és érrendszere stabilabb. Sőt, már heti egy szaunázás jótékony hatású a bőrre: fokozza a vérkeringést, kiegyensúlyozza a bőr sav-bázis köpenyét, növeli a víztartalmát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!