Meddig szedhetünk altatót mellékhatás nélkül?

Szerző: Szimpatika
Az altatópirulák vagy az alkohol fogyasztása hosszú távon egyáltalán nem hatásos az álmatlanságban szenvedő emberek számára – derült ki a kanadai Ryerson Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

A rossz alvók, akik lefekvés előtt rendszeresen bevesznek valamiféle altatószert, vagy megisznak egy pohár alkoholt annak érdekében, hogy jobban vagy mélyebben tudjanak aludni, valójában hosszú távon csak tovább rontanak a helyzetükön, állítja Heather Hood, a Ryerson Egyetem klinikai pszichológia szakos PhD-hallgatója, a tanulmány vezetője.

A torontói Ryerson Egyetem depresszió- és alváskutató laboratóriumában végzett kutatások során összesen 397 önkéntes egyetemi hallgató töltötte ki az online kérdőíveket, melyek az alvási szokásokat és az úgynevezett biztonsági viselkedéseket, a jobb alvás érdekében lefekvés előtt elvégzett mindennapi rutinokat vizsgálta. A felmérések alapján a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a tanulók mintegy 40 százaléka kifejezetten rossz alvónak számít, és túlnyomó többségük esetében teljesen hatástalanok a jobb alvást elősegítő praktikák. Ezek a különféle praktikák a legtöbb esetben kifejezetten kontra-produktívnak bizonyultak, és sokszor csak még több alvási problémát okoztak – mondta Hood.

 

A kutatók azt is megállapították, hogy a rossz alvók rengeteg energiát fordítanak arra, hogy elaludjanak, pedig az alvás egy olyan állapot, aminek spontán módon, magától kellene bekövetkeznie – mondta Dr. Colleen Carney, a Ryerson Egyetem depresszió- és alváskutató laboratóriumának igazgatója, aki szerint valaki minél több előkészületet tesz annak érdekében, hogy elaludjon, valójában annál nehezebben alszik el.

 

Dr. Carney szerint a kognitív viselkedésterápia jelentheti a valódi megoldást a rossz alvók számára, mely során a páciens megtanulhatja, hogy hogyan alhat el természetes módon. A tanulmány részletei a Behavior Therapy című tudományos szaklap decemberi számában jelennek meg.

forrás: medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!