Meghosszabbíthatjuk életünket?
A hunza népcsoport Pakisztán északi vidékén, 6000 méter magas hegycsúcsok közé ékelt területen él. Hosszú életkoruk nagy rejtély a fejlett országok kutatói számára, pedig legalapvetőbb titkuk nem másban, mint a vízben rejlik.
Ivóvizük a hegyi gleccserek olvadékából kialakult patakokból származik, amely tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyet a víz a hegyek közt megtett út során a kőzetekből old ki, így az szinte teljesen fehér színű. A „hegyek teje” nemcsak ivóvízként szolgál, hanem a növények táptalajába is belekerül, ezért a föld a civilizált társadalmak termőtalajával ellentétben tele van ásványi anyagokkal. Mivel a növények nem képesek maguktól ásványi anyagokat előállítani, az azt nélkülöző földben termett növény sem fog ásványi anyagokat tartalmazni. Ezzel szemben a Hunzán termett növények képesek felvenni az ásványi anyagot a földből. Ezen növények fogyasztásával, valamint az ivóvízből felvett ásványi anyagoknak köszönhetően a hunzák százszor annyi ásványi anyagot visznek be szervezetükbe, mint a nyugati társadalmak népei.
A hunzákhoz hasonlóan a japán Okinawa szigeten élő emberek is a víznek köszönhetik egészséges, hosszú életüket. Kutatások igazolták, hogy a szigetet körbevevő korallzátony megszűri a vizet, valamint kalciummal és magnéziummal látja el, így az ottani felszín alatti vizek és ezzel együtt az ivóvíz is rendkívül gazdag ásványi anyagokban. Az okinawaiak azonban az elfogyasztott víz minősége mellett a mennyiségre is fokozottan ügyelnek; legalább 12 pohár vizet isznak meg naponta, így folyamatosan gondoskodnak szervezetük hidratálásáról.
A hosszú élet ezen kulcsa azonban számunkra sem elérhetetlen! Szerencsére nekünk, magyaroknak nem kell a Távol-Keletig mennünk magas ásványianyag-tartalmú vizekért, hiszen földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Magyarország Európa egyik leggazdagabb ásványvízlelőhelye. Hazánkban számos olyan kiváló minőségű ásványvíz található, amely közel ugyanannyi kalciumot, magnéziumot, és egyéb ásványi anyagot tartalmaz, mint a hunzai vagy az okinawai víz. Ha megfelelő körültekintéssel választunk, odafigyelünk a palackon feltüntetett ásványianyag-értékekre, és rendszeres fogyasztással biztosítjuk szervezetünk hidratáltságát, valamint ásványianyag-szükségletének fedezését, máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
- Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük
- Az anyatejes táplálás fontossága
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!