A majdnem-éhezés meghosszabítja az életet?

Szerző: Szimpatika
Azt régen tudják a biológusok, hogy a csökkentett kalória-bevitel meghosszabbítja a kísérleti állatok életét. Laborértékeik az éhezés következtében jelentősen javulnak. Vérük glükóz-tartalma, inzulinszintje, a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük fajuk átlaga alatt marad akkor, ha nagyon keveset esznek.

Embereken kísérletinek nevezhető körülmények között csupán egyszer próbálták ki a tartós éhezés szervezetre gyakorolt hatását, egy sokat vitatott, csalással és hamisítással is megvádolt kísérletben. Ez a híres kísérlet a Bioszféra 2 nevet viselte. A kilencvenes évek elején 4 férfi és 4 nő az arizonai sivatagban egy 12 750 négyzetméternyi, egy 1,2 hektáros, a külvilágtól tökéletesen elszigetelt, üvegből és acélból készült búrában töltött el két évet.  A  két és fél futballpályányi területű „kísérleti laboratóriumban” a kutatók a földiek mintájára miniatűr óceánt, sivatagot, szavannát, esőerdőt, mocsárvidéket, egy intenzíven művelt agrárterületet, valamint emberi élőhelyet hoztak létre. A zárt térbe mintegy 3800 gondosan válogatott növény- és állatfajt telepítettek.

A kísérletben résztvevők vállalták, hogy külső segítség nélkül előállítják a létezésükhöz szükséges levegőt, táplálékot, vizet és hőt. Összes szemetüket és vizüket újrahasznosították, élelmük 80%-át maguk teremtették elő. A két esztendő során rengeteg problémával kellett megküzdeniük. Emberfeletti munkával sikerült az életet fenntartaniuk. De sok betelepített faj kihalt. A banán, az édesburgonya és a mogyoró jól érezte magát a rendszerben, de nem tudott elegendő mennyiségű élelmet biztosítani a bentlakóknak. Bár az életet sikerült fenntartani,  feltételei rohamosan romlottak. Az önkéntes résztvevők hamarosan a normálisnál kevesebb oxigént tartalmazó levegőt voltak kénytelenek belélegezni. Ez az állatok téli álmához hasonló hibernált állapotba hozta őket. Nagyon kevés táplálékot fogyasztottak. Bár a kísérlet célja az volt, hogy kiderüljön, lehetséges volna-e ökológiailag működőképes rendszert létrehozni más bolygókon, erre egyértelmű választ a teszt nem hozott, mivel többször is be kellett avatkozni kívülről a mesterségesen létrehozott rendszerbe. Például a szén-dioxidot elnyelő eszközt titokban csempészték be az építménybe, ráadásul kívülről kellett az oxigént is pótolni, valamint az elektromos áramot sem kizárólag napenergiából nyerték.  A  laboratóriumi ellenőrzések során az viszont kiderült, hogy a résztvevők inzulin-, glükóz- és vérzsír-szintje a több hónapos "majdnem-éhezés" során drasztikusan csökkent.

Azóta is tartja azonban magát a feltételezés, hogy a majdnem éhezés-meghosszabbítja az életet azáltal, hogy alacsonyan tart olyan laboratóriumi értékeket, melyek az életkor előrehaladásával, illetve a helytelen életmód következtében megemelkednek,s ezáltal részt vesznek a szervezet elhasználódásában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!