Húsvétra akár 70 forint is lehet a tojás?

Szerző: Szimpatika
Már 70 forintos tojást is lehet találni az üzletekben, mondta el a Baromfi Terméktanács szakértője. Ennek egyik oka a januártól hatályos, az eddigieknél jóval szigorúbb uniós állatjóléti előírások és az, hogy Magyarország nem tudja kielégíteni hazai forrásból a belföldi igényeket, vagyis tojásból is behozatalra szorul.

Nem csak nálunk drága a tojás azonban. Csehországban például bőröndszámra viszik a a határ menti német boltokból a tojást, mert ott jóval olcsóbban vehetik meg, mint otthon. Emiatt a németországi üzletek korlátozzák a vásárlást.

Magyarországon is drasztikus drágulásnak lehetünk tanúi, amelyet elsősorban a sok telepen betarthatatlan uniós állatjóléti előírások okoznak. Csehországban most átszámítva 2-2,80 euróba kerül tíz tojás - a tavalyi év végén még csak 1,06 euró volt az ára -, Németországban 1,09 euró a legjobb ár.

De egész Európában hiánycikk és drága a tojás egy uniós rendelet miatt: ez előírja, hogy a hagyományos ketreceket olyan módosított tojóketrecekre kell cserélni, amelyek nagyobb mozgásteret biztosítanak az állatok számára. A ketrecek korszerűsítésére szánt határidő lejárt, de az EU-ban 13 országban még hagyományos ketrecekben tartják a tyúkokat. Ez német adatok szerint legalább 43 millió tyúkot jelent, az innen származó tojásokat nem szabad étkezésiként eladni az uniós rendelet szerint. De nemcsak a hiányzó mennyiség miatt drágul a tojás, hanem azért is, mert a termelőknek jelentős beruházásokat kellett megvalósítaniuk, hogy megfeleljenek az uniós előírásoknak.

Mint ismert, az utóbbi időszakban Magyarországon is drasztikusan drágult a tojás, és a legjobb minőségű kategóriában már meghaladja a darabonkénti 50 forintot. Az áremelkedést az okozza, hogy a januártól hatályos, az eddigieknél jóval szigorúbb uniós állatjóléti előírásokat számos hazai telep nem tudja teljesíteni, így a tojáskínálat csökkent.

A piacokon várhatóan 40 forint körül lesz húsvétra egy tojás ára, a nagyobb áruházláncok polcain azonban akár harminccal is kezdődhet majd az ár. A baromfi terméktanács  szakértője elmondta azt is, hogy jelenleg Magyarországon a termelő 34 forintot kap egy darab tojásért, erre jön a 27 százalékos áfa, valamint a kereskedői jutalék. A tojás ára alapvetően ennek mértékétől függ.

Forrás: Baromfi Terméktanács

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!