A leghatásosabb növény cukorbetegség ellen

Szerző: Szimpatika
Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) – a hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő cserje. Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi. Észak-Európából származik, hazánk északi és nyugati hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán. Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B- és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint, valamint cseranyagokat, savakat (pl: tannin), krómot és mangánvegyületeket. Kiemelkedően magas a káliumtartalma. Van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor.

A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.

 

Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.

•          Krómtartalma miatt vércukorszint-csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.

•          Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.

•          Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben. Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya-gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.

•          Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek.

•          Növeli a hajszálerek rugalmasságát.

•          Javítja a vérkeringést.

•          Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.

•          A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére.

•          Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.

•          Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.

•          Baktériumölő hatással is rendelkezik.

•          Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.

•          Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.

 

Recept: Lazacszeletek áfonyával

 

Hozzávalók

1 dl tejszín

3 evőkanál fekete áfonya

3 evőkanál tormakrém

3 evőkanál finomra vágott kapor

6 szelet pirított lazac

1 lilahagyma

zöldsaláta

 

Elkészítése

A tejszínt összedolgozzuk az áfonyával, a tormakrémmel és a kaporral, majd a lazacszeletekre kenjük. A halszeleteket salátaágyra helyezzük, hagymakarikákkal körbe rakjuk, és kaporral megszórjuk. Pirított kenyérrel fogyasztjuk.

 

Forrás: www.bojtoles.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!