Gyuri bácsi népi gyógymódjai 1.

Szerző: Szimpatika
Közismert, hogy Magyarországon több mint 400 féle gyógynövény terem. Szabó György több mint fél évszázada gyűjtögeti őket, elsősorban a lakóhelye környékén, a Bükkben. Gyuri bácsi 81 éves és teljesen egészséges. 500 évvel ezelőtti népi-gyógyászati receptúrákat próbál ki és ad át sikerrel az utódoknak. Lássunk néhány problémát, s azt, hogy mit ajánl az idős gyógynövényszakértő e nyavalyákra.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJRA: 3 gr diólevelet le kell forrázni 2 dl vízzel, majd
10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni,
majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti
és hajnövekedést eredményez.

 

AGYI VÉRELLÁTÁSFOKOZÁSÁRA: félig töltsünk meg egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és öntsük le 2 dl almaecettel. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret kétoldalt időnként kenjük és dörzsöljük be vele.



FOGÍNYGYULLADÁSRA ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB: 3 gr /egy csapott evőkanál/ diólevelet 2 dl felforralt vízben 10 percig állni hagyjuk. Ezt a tinktúrát tároljuk egy kis üvegben s minden fogmosás után ezzel öblögessünk.


CSONTRITKULÁSRA: kiürített, megmosott tyúktojásból vegyük ki a benne lévő vékony hártyát.  Ezt a hártyát szárítsuk és őröljük meg, majd naponta egy kávéskanállal keverjünk az ételbe.

PORCKORONGKOPÁSRA, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:
a boltokban kapható ételzselatint a ráírt mód szerint elkészítjük. Amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával törjük át, hogy kenhető legyen. A  fájós részre kenjük rá esténként, úgy hogy azt előtte bevizezzük.  A masszát hagyjuk a bőrön, míg, teljesen beszívódik. Ami ezután még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle. 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.

KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS ELLEN: egy csapott evőkanál szemvidítófüvet  2 dl
vízzel kell leforrázni s 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL: diólevélteából egy csapott evőkanállal kell venni, azt 2 dl vízzel leforrázni, 10 percig állni hagyni, és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni.

ZÖLDHÁLYOG esetén1 évig kell használni.

HOMLOK-, ORR-, FÜL- ÉS ARCÜREGGYULLADÁSRA: forrázzunk le, szintén diólevélből, egy csapott evőkanálnyit 2 deci vízzel. 10 perc állás után naponta 1-2x próbáljuk meg felszívni és s bent hagyni az orrüregben, míg ki nem folyik. A szájat és torkot öblögessük ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára dunsztkötés alá helyezzük a fájó területre. Mandulagyulladás esetén: közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

 

PAJZSMIRIGYRE, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK: apróbojtorján teát kell fogyasztani korlátlan
ideig. Egy csapott evőkanál apróbojtorjánt 2 dl vízzel kell leforrázni és naponta
meginni. A diólevélteát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell,
majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet
éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.

ALLERGIA ÉS ASZTMA: vagy martilaputea, vagy útifűtea, vagy fehér
pemetefűtea, esetleg ezerjófűtea kell. 1 csapott evőkanál teát 2dl forrásban
levő vízzel leöntünk, 10 perc állás után megisszuk. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS
TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER.

 

MÁJ- ÉS EPEPROBLÉMÁKRA: keserűt kell enni, inni. Ilyenek: a pemetefűtea, az ezerjófűtea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, vagy például a rukkola saláta.

 

forrás: www.bojtoles.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!