A Mayo Klinika étkezési tanácsai fogyókúrázóknak

Szerző: Szimpatika
Az amerikai Mayo Klinika, a világ legnagyobb, nem profitorientált egészségügyi szolgáltatója. Internetes oldalán, minden évben közzéteszi az általa ajánlott legjobb és legegészségesebb diétákat.

A klinika szerint a táplálkozásunkban a legfontosabb, hogy

Minden reggelink, mindig tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, kenyeret vagy zabpelyhet, esetleg müzlit. Friss gyümölcsöt, sovány tejet vagy joghurtot, egy tojást.Legalább napi 4 adag zöldséget és 3 adag gyümölcsöt fogyasszunk naponta. az étkezéseket mindig kezdjük zöldséggel, hogy elvegye az étvágyunkat a nehéz ételek elől. Pároljuk rövid ideig őket.

Csak teljes kiőrlésű gabonát, vadrizst, bulgurt, kölest fogyasszunk. Az egészben hagyott gabonaszemek ugyanis esszenciális vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak, ezek az egészséges fogyókúra elengedhetetlen alapanyagai. Mivel folyadék hatására megduzzadnak, jobban telítenek.

Csak egészséges zsírokat vegyünk. Margarin, vaj és zsír helyett fogyasszunk olívaolajat, repce- és napraforgóolajokat, avokádót, magokat.  A zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. A növényi zsírok jó hatásúak a szív- és érrendszerre. De vigyázat: ugyanolyan gazdagok energiában, mint a sertészsír, ezért csak csínján velük!

Mozogjunk mindennap

Legalább napi 30 percet mozogjunk: sétáljunk, kocogjunk, ússzunk, vagy ami jólesik. A legjobb mozgás az, amit szívesen csinálunk, a legjobb időszak az, amikor a legjobban esik

Az evéssel energiát viszünk be. A mozgással elégetjük. Minél többet mozgunk, annál több energiát, azaz kalóriát fogyasztunk. Ráadásul még egészségesebbek, rugalmasabbak, jobb kedvűek leszünk.

Evés közben ne tévézünk  A televíziózás inaktív tevékenység. Nem köt le igazán, ezért pótcselekvésként nassolgatunk, eszegetünk, iszogatunk közben.

Felejtsük el a cukrot! Ha édesre vágyunk, együnk friss gyümölcsöt. Felejtsük el a csokit, kekszet, mézet, dzsemet, gumicukrot. És az üdítőitalokat is. A cukor nagyon sok kalóriát tartalmaz, tápértéke viszont nincs.  Az alkohol is cukornak számít – felejtsük el a kúra során!

Húst és tejterméket csak módjával

Ne a hús legyen az étkezés középpontjában Legfeljebb 10 dkg húst fogyasszunk naponta. Tejtermékből kizárólag alacsony zsírtartalmút válasszunk. Még a legsoványabb húsok és a tejtermékek is sok rejtett zsírt és koleszterint tartalmaznak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!