A Mayo Klinika étkezési tanácsai fogyókúrázóknak
A klinika szerint a táplálkozásunkban a legfontosabb, hogy
Minden reggelink, mindig tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonát, kenyeret vagy zabpelyhet, esetleg müzlit. Friss gyümölcsöt, sovány tejet vagy joghurtot, egy tojást.Legalább napi 4 adag zöldséget és 3 adag gyümölcsöt fogyasszunk naponta. az étkezéseket mindig kezdjük zöldséggel, hogy elvegye az étvágyunkat a nehéz ételek elől. Pároljuk rövid ideig őket.
Csak teljes kiőrlésű gabonát, vadrizst, bulgurt, kölest fogyasszunk. Az egészben hagyott gabonaszemek ugyanis esszenciális vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak, ezek az egészséges fogyókúra elengedhetetlen alapanyagai. Mivel folyadék hatására megduzzadnak, jobban telítenek.
Csak egészséges zsírokat vegyünk. Margarin, vaj és zsír helyett fogyasszunk olívaolajat, repce- és napraforgóolajokat, avokádót, magokat. A zsírok nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. A növényi zsírok jó hatásúak a szív- és érrendszerre. De vigyázat: ugyanolyan gazdagok energiában, mint a sertészsír, ezért csak csínján velük!
Mozogjunk mindennap
Legalább napi 30 percet mozogjunk: sétáljunk, kocogjunk, ússzunk, vagy ami jólesik. A legjobb mozgás az, amit szívesen csinálunk, a legjobb időszak az, amikor a legjobban esik
Az evéssel energiát viszünk be. A mozgással elégetjük. Minél többet mozgunk, annál több energiát, azaz kalóriát fogyasztunk. Ráadásul még egészségesebbek, rugalmasabbak, jobb kedvűek leszünk.
Evés közben ne tévézünk A televíziózás inaktív tevékenység. Nem köt le igazán, ezért pótcselekvésként nassolgatunk, eszegetünk, iszogatunk közben.
Felejtsük el a cukrot! Ha édesre vágyunk, együnk friss gyümölcsöt. Felejtsük el a csokit, kekszet, mézet, dzsemet, gumicukrot. És az üdítőitalokat is. A cukor nagyon sok kalóriát tartalmaz, tápértéke viszont nincs. Az alkohol is cukornak számít – felejtsük el a kúra során!
Húst és tejterméket csak módjával
Ne a hús legyen az étkezés középpontjában Legfeljebb 10 dkg húst fogyasszunk naponta. Tejtermékből kizárólag alacsony zsírtartalmút válasszunk. Még a legsoványabb húsok és a tejtermékek is sok rejtett zsírt és koleszterint tartalmaznak.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!