Mire jó a sörösdoboz?

2012. 08. 11.
Szerző: Szimpatika
Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek a sör jut az eszébe a nyárról, még ha nem is a hagyományos módon: az a rengeteg alu sörösdoboz izgatja a fantáziámat, amit jártamban-keltemben látok kupacokba halmozva kempingben, strandon vagy szabadtéri programok után.

Éppen ezek a szabadban töltött alkalmak azok, amikor újrahasznosíthatnánk néhányat belőlük! A Szimpatika hasábjain volt már szó napkollektor építéséről összegyűjtött sörösdobozokból, és barátaink készítettek már laterna magicát is a fenntarthatóság jegyében belőlük… Most néhány olyan gyors ötletet mutatok, melyekkel egy kempingezés során dobtam fel a társaságot, teaszűrőt, díszes kapucsínót és szúnyogűző mécsest varázsolva a sátor elé leterített alkalmi asztalra.

Az elkészítés módszere egyre kifinomultabbá vált, és az éles széleket is sikerült eltüntetnem néhány darab létrehozása után. Az első tárgy, amire szükségünk lett, de kimaradt a hátizsákból, a teaszűrő volt: a sörösdoboz homorú alj szinte adta magát ehhez a funkcióhoz.



Először a felfordított doboz alját lyukasztgattam ki egy kalapács (ez minden sátrazó alapkelléke) és egy bornyitó (ez is, de a szög remekül helyettesíti) segítségével. Óvatosan kell kopogtatni, mert vékony a doboz fala, és inkább sok apró lyuk készüljön, hogy tényleg szűrjön.

Aztán levágtam a doboz tetejét.
Mivel a sörösdoboz elég kicsi átmérőjű egy teáscsészéhez képest, megnöveltem azzal, hogy hosszában behasogattam a doboz oldalát (volt nálam egy konyhai olló – olyat használj, amit nem sajnálsz). Az így kapott „nyelveket” egy ceruzavastagságú ág segítségével felpödörtem, így szélesebb lett a szűrő, és kényelmesen meg lehet fogni.

 

Lassan csorgassuk át rajta a vizet vagy a kész teát!

Fedő a kávéscsészére…

…kilötyögés, kihűlés és az ízeltlábúak ellen.

 

A második darab, amit elkészítettem, egy fedő lett a kávéscsészére.
A levágott sörösdoboz alja olyan passzentosan illeszkedik az üveg kávéspoharamra (a legsztenderdebb magyar kávés alkalmatosság), mint ha hozzá árulták volna, aminek igazán megörültem, tekintve hogy a hangyák nagy érdeklődést mutattak minden ehető iránt – legjobban a sósmogyoró keltette fel az érdeklődésüket.
Közben arra is rájöttem, hogyan lehet az élektől többé-kevésbé megszabadítani az aludobozt.
Cikk-cakkban bevagdostam a levágott dobozalj szélét, és óvatosan kézzel visszahajtogattam a belső felére a fogakat. (Lehet, hogy egy gumikesztyű nem árt a művelethez, én szerencsésen megúsztam.)

A teaszűrőhöz hasonlóan hagytam két hosszabb nyelvet a fedőhöz fülnek, ezeket felpöndörítettem, és kész is volt a hasznos kis pohártakaró.

Szóróforma kapucsínóhoz


A legkimunkáltabb darab ez a kapucsínókészítés koronájaként felhasználható szóróforma lett.

Az ötletet egy réges-rég, Indiából kapott nagybecsű ajándék adta: ez egy fém hintőporos doboz teteje, amibe szorgos indiai kezek szép virágmintát kalapáltak. A megajándékozó azt mesélte, hogy a földön elköltött étkezések előtt ennek a segítségével szórják körbe az asztal helyét valamilyen porral, így ez a szép díszes minta lesz a „terítő” széle.

 

A kapucsinó díszítéséhez először a nem túl bonyolult (szívecske) formára történő lyukasztást végeztem el, ahogy a teaszűrőnél is tettem.

Aztán elvágtam a dobozt kb. 4 centis magasságban, egy hosszú, kb. 4 centis sávot meghagyva a fogó számára. A cakkozós eljárást alkalmaztam itt is, de a fogantyú szélén a cakkokat kifelé, a színe felé hajtottam, hogy felpödörve eltűnjenek szem elől.

Már csak a jó keményre készítette tejhab hiányzik, hogy meglepjük álmosan kóválygó szeretteinket.

Szúnyogűző párologtató

A szabadban töltött estéken a szúnyoginvázió ellen legjobb, legtermészetbarátabb és leghangulatosabb módszer egy szúnyogűző párologtató beüzemelése – természetesen sörösdobozból.

A sörösdobozt egy mosogatásra használatos fémgyapot segítségével megszabadíthatjuk a festéktől, így még dekoratívabb lesz a párologtatónk.

Vágjuk le a doboz tetejét, és egymástól egyenlő távolságra három „lábat” hagyva, vágjuk kb. félbe a dobozt.

A doboz oldalára tett lyukak nem csak díszítenek, de segítségükkel levegőt tud kapni a mécses: készülhet szöggel, árral, hegyes ollóval, lyukasztóval – a lényeg, hogy vigyázzunk a kezünkre. Karcolhatunk bele mintákat is.

A három lábat pödörjük fel, és készen is van a párologtató, be lehet alá tolni a teamécsest!

Vízzel hígított citrus- vagy levendulaolajjal használjuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!