Tanácsok a menstruáció előtti hétre

Szerző: Szimpatika
Amerikai tudósok a nőket négy csoportba osztották aszerint, hogy kinek milyen vitaminból és ásványi anyagból van többre szüksége, hogy megszűnjenek a menstruáció előtti napokon jelentkező kellemetlen tünetek. Ha tesztünket kitölti, megtudhatja, melyik csoportba tartozik. Táplálkozási tanácsaink pedig abban segítenek, hogy a menstruáció előtt is jól érezze magát.

Minden második nő szenved a menstruáció kezdete előtti tünetektől. A leggyakrabban előforduló panaszok: hirtelen hangulatváltozás, fejfájás, farkaséhség és puffadtságérzés.

A tüneteknek valószínűleg az a kiváltó oka, hogy az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborul a szervezetben. Ha tudatosan válogatunk az élelmiszerekből, könnyen helyreállíthatjuk a hormonális egyensúlyt. Már tíz nappal a menstruáció előtt figyeljünk oda a táplálkozásunkra.

Ahhoz, hogy pontosan össze tudja állítani azokat az ételeket, amelyek segítenek megelőzni a menstruáció bevezető tüneteit, figyelmesen olvassa el az alábbiakat.

Alc: Ön melyik típusba tartozik?

„A” típus:

A három kilóval nehezebb nő

Az ösztrogénszint ingadozása miatt a vesék kevesebb folyadékot választanak ki. A fölösleges vizet a lábakban, a hasban és a mellekben raktározza a szervezet. Emiatt érzik magukat az „A” típusú nők ilyenkor formátlannak, puffadtnak. Bármily meglepő, ilyenkor sok folyadékot kell inni, hogy a veseműködés élénkebb legyen. A magnézium is fontos, mert akadályozza a túlzott vízfelhalmozást.

„B” típus:

A hisztis

A túl sok ösztrogén megemeli a szervezet adrenalinszintjét, és agresszívvé tesz. Ha ön ebbe a típusba tartozik, feszültségoldó gyakorlatok és hosszú séták segíthetnek abban, hogy ritkábban jöjjön ki a sodrából. A zöldségek és gyümölcsök megkötik az ösztrogént, ezért gyakrabban egyen kis adagokat. A kalcium és a B6-vitamin segíthet ellensúlyozni az ösztrogént.

„C” típus:

Az érzékeny

Legszívesebben percenként elsírná magát? Akkor ön ebbe a típusba tartozik. Valószínűleg a progeszteron van túlsúlyban a szervezetében. Kerékpározzon, kocogjon vagy aerobikozzon. Lényeg, hogy legalább húsz percen keresztül magas legyen a pulzusszáma. Ez a feltétele annak, hogy a szervezete endorfint, azaz boldogsághormont termeljen. E-vitaminnal, orbáncfűvel és a fitoösztrogénnel is segíthet megelőzni a tüneteket.

„D” típus:

A falánk

Ön azoknak a sorába tartozik, akik ilyenkor állandóan éhesek? Ez azért van, mert vércukorszintje a normális szint alá zuhan a menstruáció előtti időszakban. Ilyenkor gyakran tölti az estéit a hűtőszekrény előtt? Kétségkívül extra adag szénhidrátra van szüksége, de nem édességre. Olvassa el, milyen élelmiszerekben található több szénhidrát és kalcium.

 

B6-vitamin: „C” típusúaknak ajánlott. Csökkenti az ösztrogénfölösleget, gondoskodik a kálium-nátrium egyensúlyról a szervezetben. Napi szükséglet: 2 mg. Sok található belőle az avokádóban, banánban, müzliben, a hüvelyesekben,  a dióban, mogyoróban és a halban.

Magnézium: Valamennyi típusnak ajánlott. A napi szükséglet: 300 mg. Fogyasszon sok zöld salátát, friss gyümölcsöt és édesköményt, melyből egy kis csomó fedezi a napi szükséglet harmadát.

E-vitamin: „A”, „B” és „C” típusúaknak ajánlott. Enyhíti az alvási zavarokat és a hangulatváltozásokat. Napi szükséglet: 12 mg. Egy marék mogyoró vagy egy evőkanál napraforgó- vagy búzacsíraolaj tartalmazza.

Kalcium: „A”, „B”, „C” és „D” típusúak számára egyaránt javasolt. A napi szükséglet 800 és 1200 mg között van. Ennek fedezésére elegendő naponta fél liter tejet meginni. Azok a nők, akik kalciumkészítményeket szednek, kevésbé ingerlékenyek, és az ő esetükben ritkábban fordul elő a fejfájás és a túlzott étvágy.

Fitoösztrogén: Elsősorban a „B” és „C” típusúaknak.  A szója, a lenmag és a csicseriborsó tartalmazza legnagyobb mennyiségben.

Szénhidrát: A „C” és „D” típusúak számára. A kenyér, burgonya és a tészta növeli az agyban a hírvivő anyagok termelését (például a szerotoninét), megvéd a hangulati mélypontoktól és az alacsony vércukorszinttől.

Víz: Az „A” típusúaknak fontos. Méregteleníti a szervezetet, és segít eltávolítani a folyadékfölösleget. Naponta két és fél liter folyadékot kell innunk. Legjobb a nátriumszegény ásványvíz.

Ezt a kúrát gyógynövényekkel is kiegészíthetjük.

Orbáncfű: A „C” típusúakat megvédi a depressziós hangulattól.

Szerzetesbors: Az „A” és „B” típusúak számára. Elősegíti a progeszterontermelést, ellensúlyozza az ösztrogént, rendezi a vízháztartást.

Csalán: Az „A” típusúaknak. Vízhajtó hatása van.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!