Paleolit receptek a hétköznapokra

Szerző: Szimpatika
A paleolit diéta nem is igazi „diéta” – legalábbis ez derül ki Mezei Elmira legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo-elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos, szokásos tévhiteket.

Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, még véletlenül sem kell mindig ugyanazt fogyasztanunk, sőt, drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk. Ehelyett, ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és – jó hír az édesszájúaknak – a fejezetekből a desszertek sem maradhattak ki.

Akár hétköznapi, akár különleges ételt szeretnénk elkészíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.

Íme három recept a könyvből:

 

Töltött sertéscomb savanyúkáposzta-ágyon

Mennyeien finom és nagyon gusztusosan tálalható étel

 

60 dkg savanyú káposzta

½ tk. szárított borsikafű

½ tk. őrölt babér vagy 3 babérlevél

1 ek. sertészsír

4 szelet sertéscomb

só, bors

15 dkg parasztkolbász, lehámozva

25 dkg sertéstarja, kockákra vágva

1 tojás

20 dkg bacon, szeletelve

1,5-2 dl víz

1-2 tk. paprikakrém a tálaláshoz

 

A savanyú káposztát megkóstoljuk, és ha túl savanyúnak találjuk, akkor vízzel átmossuk. Borsikafűvel és őrölt babérral vagy babérlevéllel ízesítjük, majd egy kizsírozott tűzálló tálba terítjük. A sertéscombot vékonyra klopfoljuk, és sóval, borssal megszórjuk. A parasztkolbász héját lehúzzuk, és a tarjával együtt apróra vágjuk. Aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojást, és egyneműre összedolgozzuk. A combszeleteket megtöltjük ezzel a töltelékkel, majd szorosan feltekerjük őket. Ezután a csomagokat baconszeletekbe göngyöljük, és a káposztára helyezzük. A káposztára öntünk 1,5-2 dl vizet, és az edényt fóliával szorosan letakarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, ekkor a fóliát levesszük, és további kb. 30 percig pirítjuk. Ha elkészült az étel, a hústekercseket felszeleteljük, és a paprikakrémmel ízesített káposztán tálaljuk.

 

 

Céklás fasírt

Az eredeti ötlet egy vegetáriánus szakácskönyvből származik, ezt hús hozzáadásával és egyéb változtatásokkal paleósítottam. Ez az étel több céklaszkeptikust győzött meg, sőt, egy bizonyos esetben a paleóra való átállás kulcsa lett…

 

20 dkg cékla, hámozva, főzve, reszelve

2 szál újhagyma, vékonyra szeletelve

5 dkg finomra reszelt grana padano sajt

10 dkg darált hús (lehet sertés-marha vegyesen)

1 tojás

2 ek. apróra vágott kapor

2 ek. apróra vágott petrezselyem

só, bors

5 dkg őrölt mandula

zsír a sütéshez

 

A reszelt céklát alaposan összekeverjük az újhagymával, a sajttal, a darált hússal, a tojással, a zöld fűszerekkel, sóval, borssal és a mandulával. Ezután kb. 12 darabra osztjuk a masszát, és kis kerek fasírtokat formázunk belőle. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsírt, és a fasírtok mindkét oldalát lassú tűzön szép pirosra sütjük.

 

Meggyes-mákos sütemény

A magyar tél elképzelhetetlen dió és mák nélkül. A mák kedvezőbb árú termék, érdemes belőle sütni. Gyümölccsel kiegészítve még finomabb!

 

25 dkg darált mák

1 kk. szódabikarbóna

½ tk. őrölt fahéj

½ kk. vaníliaőrlemény

8-10 dkg xilit

5 tojás

20 dkg mirelit meggy

1 ek. olaj a tepsi kikenéséhez

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A mákot összeverjük a szódabikarbónával, a fahéjjal, a vaníliaőrleménnyel és a xilittel. Hozzáadjuk a tojásokat is, és összekeverjük. A masszát egy kiolajozott, kb. 25×30 cm-es sütőformába simítjuk. A meggyel megszórjuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ezután kihűtjük a süteményt, és kockákra vágva kínáljuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!