Kérdezze meg (leendő) gyógyszerészét!

Szerző: Kalmár Lalita
Olvasóink megszokhatták, hogy hónapról hónapra gyógyszerészeket kérdezünk egészségügyi problémákról és kezelésükről. A felvételi jelentkezések beadásának időszaka jó alkalom arra, hogy valakit arról kérdezzünk, miért választotta a gyógyszerészi pályát. Maróth Annamáriával (23), a SOTE ötödéves gyógyszerészhallgatójával, a budapesti Szent László Patika gyakornokával (X. Kőbányai út 45.) beszélgettünk.

Miért akar ma valaki az egészségügyben elhelyezkedni?

Sokan választják a pályát rokoni kapcsolataik, szüleik, vagy esetleg a nagyszülők érintettsége miatt. Ami viszont elengedhetetlen ehhez a pályához, az az elhivatottság. Bennem is megvan a vágy mások segítésére, és a kellő odafigyelés, megértés mellett az érdeklődés az új technikák, vívmányok iránt, és az emberi test működésének csodálata és tisztelete. Szerintem ilyen okok miatt, belső indíttatásból választja valaki ezt a pályát. Nem utolsó szempont a karrier sem: rengeteg előrelépési lehetőség van.

És miért pont gyógyszerész? Mi ebben a vonzó?

Úgy 6 éves korom óta mondogatta a nagymamám: „Lányom, légy patikus, ott mindig olyan tisztaság van és finom illat.”

Mindig is a kedvenc témám volt az emberi test és az egészség, az egészséges életmód, ezért a pályaválasztás egyértelmű volt. Fogorvos szerettem volna lenni, ám hamar rá kellett döbbennem, hogy a vér látványától falfehér leszek, és én sürgősebb ellátásra szorulok, mint a beteg. Hát, így jött a gyógyszerészet.

Vonzó szakma a csapatmunka és a kihívások miatt is. Az itt szerzett diploma univerzális, és igen sokrétű az elhelyezkedés és továbbképzés lehetősége.

Az emberek sokszor csak a fehérköpenyes „boltost” látják a gyógyszerészekben, nem is tudják, hogy milyen kvalitások, képességek kellenek ehhez a szakmához, illetve azt sem, hogy a gyógyszerek adásvételén túl mi mindenben tud segíteni egy gyógyszerész…

A gyógyszerész látóköre igen széles: nem csak a készítményt látja az expediáláskor, vagyis amikor elveszi az érte járó pénzt, hanem átlátja a hatóanyag tulajdonságait, a hatásmechanizmusát, hogy mivel van interakcióban, milyen mellékhatásokra lehet számítani, és hasznos tanácsokkal tudja így ellátni a betegét. Ezt egy drogériában (mert ugye már ott is lehet venni gyógyhatású készítményeket) nem fogják neki elmondani. A gyógyszerészi gondozás fogalomkörébe tartozik a prevenció, a megelőzés is. A patikus, ha kérik, ismerteti a rizikófaktorokat az egyes betegségeknél, esetleg meg is méri azokat, ennek alapján ellát életmódbeli tanácsokkal, vagy orvoshoz irányít, ha az értékek nem megfelelőek. Nem szabad elfeledkezni a magisztrális gyógyszerkészítésről sem. Például a patikai krémek, hidratálók sokszor jobban beválnak egyes betegeknek, mint a márkás készítmények.

Van olyan szakterület, ami kifejezetten érdekel?

Igen, több is. Az, hogy fűben-fában orvosság van, még mindig igaz, és én is előnyben részesítem a gyógynövényalapú készítményeket az enyhe betegségeim esetén. A kozmetológia is érdekel.

Nem pont szakterület, de amivel mostanában többet foglalkozom, az a sport és az étrend. Az emberek még mindig nem álltak át az egészséges életmódra, pedig sok betegség megelőzhető vele, és a már kialakult kórképek javulását is jelentősen segíti. Sokan nem tudják, de például a 2-es típusú diabétesznél az életmódkezelés olyan hasznos, hogy a betegek felénél nem is kell kezdetben gyógyszeres terápiát alkalmazni.

A baráti körben hogy tekintenek rád? Kapsz vicces kérdéseket, kéréseket pl. olyanoktól, akik a vizsgaidőszakra vagy partikra szeretnének valami kis stimulálót?

Az ismerőseim már most gyógyszerészként tekintenek rám, kikérik a tanácsaimat, ami nagyon jólesik és motivál is, mert így szélesebb látókörre teszek szert.

Vannak néha különös kérdések, főleg a vizsgaidőszakkal, stressz levezetésével kapcsolatban. De én erre is csak gyógynövényes készítményeket szoktam ajánlani. Aztán persze vannak anekdoták is, pl. egy bizonyos orrcsepp a fülbe cseppentve nagyon buli, vagy bizonyos készítményre alkoholt inni igazán nagy élmény… Ezt ne higgye el senki, nagyon veszélyes ilyesmit csinálni.

Volt-e olyan eset, amikor a civil életben kapóra jött a szaktudásod?

Persze! Például a baráti körömben az összes megfázásnál, vagy kisgyerek komplikáltabb gyógyszerezésénél az anyának adtam tanácsokat, de még benőtt lábujjköröm fájdalommentes kivágására is tudtam gyógyírt ajánlani.

Az internet egyre nagyobb teret hódít nemcsak az öndiagnosztikában, de sokan gyógyszereket és táplálékkiegészítőket is rendelnek külföldről. Mi erről a véleményed?

Az internet egy nagyon jó dolog, de tudni kell, mely honlapok megbízhatóak és melyek nem. Egyes patikák foglalkoznak internetes rendeléssel is, abban teljes mértékben meg lehet bízni. A kétes honlapok sokszor rendelkeznek árulkodó jelekkel, pl. megtalálható az oldalukon gyógyszer, de vastalicska is, vagy nem elérhető a honlapjukon az engedély. A külföldről rendelt étrend-kiegészítők veszélyesek lehetnek. Ha már az internethez ragaszkodunk, akkor járjunk utána a márkának, fórumokon érdeklődjünk, hogy más mit mond a készítményről, kérjük ki gyógyszerész vagy orvos véleményét, akár online is.

Mi lenne számodra a legnagyobb szakmai siker?

Az ismerőseim között van Crohn-beteg (gyulladásos bélbetegség, gyógyíthatatlan) és IBS-es beteg is. Ezen bélbetegségek eredete ismeretlen még, úgyhogy ezek ellenszerét feltalálni igencsak hasznos lenne.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!