Élelmiszer-biztonsági tanácsok árvíz idején
A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az alábbiakban összegyűjtött legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályokat az ártereken élő magánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánljuk.
Árvíz előtt
Ha lakását, házát árvíz, feljövő talajvíz fenyegeti, lehetőleg helyezze az élelmiszereket, az ételkészítéshez használt eszközöket és a hűtőszekrényt biztonságba, olyan magasra, amit az emelkedő vízszint valószínűleg nem ér majd el. A tartós, nem konzerv élelmiszereket tegye még külön vízzáró csomagolásba is. A hűtőszekrény tovább megtartja a hideget, ha tesznek bele előzetesen a mélyhűtőben jéggé fagyott termékeket, pl. lefagyasztott dobozos vagy műanyag flakonos üdítőt, jégakkut. Tegyen hőmérőt is a hűtőbe, mélyhűtőbe, hogy később ellenőrizni tudja a hőmérsékletet.
Árvíz alatt
Fordítson fokozott figyelmet az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és alapos hőkezelésére. Az ételeket alaposan süsse, főzze át fogyasztás előtt. A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, és belseje is eléri a 75˚C fokot (ételhőmérővel is ellenőrizhető). Fontos a gyakori kézmosás is!
Ne fogyasszon olyan élelmiszert, melyet az árvíz, a feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha kétségei vannak, dobja ki!
Ne igyon bizonytalan tisztaságú vizet! Ha a lakhelyén nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz, fogyasszon palackozott vizet vagy főzzön teát. Sütéshez, főzéshez, konyhai munkához is csak tiszta ivóvizet használjon. Ha más lehetőség nincs, forralja a vizet legalább egy percig, majd hűtse le.
Az árvíz áramkimaradást okozhat. Ne nyitogassa szükségtelenül a hűtőszekrény ajtaját. Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőben ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmérséklet. Ezen az időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmelegedni, ami lehetőséget ad a kórokozóknak az elszaporodáshoz. Az áramellátás rendeződését követően hőmérővel ellenőrizze a hűtőszekrény belső hőmérsékletét, ami még akkor elfogadható, ha nem haladta meg a 8˚C fokot.
A mélyhűtőben tárolt élelmiszerek, ételek akkor biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen és belsejükben még érezhetően jégkristályok vannak. Az ilyen termékek még visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket nem szabad felhasználni.
Árvíz után
Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulása után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertárolás, ételkészítés helyszínéül. A takarítást kesztyűben végezze, és utána mosson kezet!
Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le, fertőtlenítse. A tisztításhoz használjon ivóvíz-minőségű vizet és zsíroldó szert, fertőtlenítéshez hipós oldatot (10 liter vízre 2 dl háztartási hipót és 5 perc behatási időt számolva) vagy egyéb fertőtlenítőszert, a használati utasítás szerinti mennyiségben. A konyhai eszközök forralással, kifőzéssel is fertőtleníthetők. Azokat az eszközöket, melyek biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, dobja ki!
Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) a csomagolás külső felszínének lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók. A fertőtlenítés előtt távolítsa el róluk a leváló, átázott címkét. Ha a címkét eltávolította és a terméket csak később fogyasztja el, ne feledje el ráírni, hogy mit tartalmaz és meddig fogyasztható.
Az árvíz által érintett kartondobozos, papírcsomagolású, celofánnal, fóliával fedett élelmiszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel! Ez vonatkozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.
Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek; különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, melynek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni! Ha a termék az árvíz idején még éretlen, és az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható, beérés után alapos tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz által érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon! A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg!
Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek biztonságos élelmiszerrel történő ellátására. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Aki ilyen tüneteket észlel magán, forduljon orvoshoz!
forrás: https://www.nebih.gov.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Szúrásmentes vércukormérés a láthatáron
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!