Mi mindenre jó a cékla?

Szerző: Szimpatika
A csokorba kötött kisméretű céklák tavasztól őszig szerezhetőek be a piacon, de a jól tárolható gumók télen is rendelkezésünkre állnak. Az egészséges, mélypiros színű céklából fogyasszunk minél többet nyersen!

A cékla őshazája a Földközi-tenger vidéke, illetve a Közel-Kelet. Eleinte a leveleit fogyasztották, csak később fedezték fel, hogy a gumók is hasznosíthatók. Egy, a római korból fennmaradt recept a sárgarépa alakú gumó főzetét lázcsillapításra, illetve hashajtásra javasolja. A görög legendák szerint Aphrodité szépségének megőrzése céljából fogyasztotta. Hippokratész a leveleket sebek bekötözésére tartotta alkalmasnak.

A reneszánsz korban még mindig elsősorban gyógyító hatását becsülték nagyra: használatát emésztési gondok és vérképzési problémák esetén ajánlották. A korabeli legenda szerint az egyazon céklából fogyasztó férfi és nő menthetetlenül egymásba szerelmesedik.

Népszerűsége kiemelkedő Közép- és Kelet-Európában. A legtöbb ismert céklás étel, így a borscs is, innen származik. Mai kerekded alakját a XVI. században nyerte el.

Élettani hatásai

A cékla bőséggel tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), valamint ritka nyomelemeket (rubídium és cézium). Vitaminjai (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotinja, flavonoidjai, gazdag és változatos aminosav-tartalma különösen értékessé teszik.

Magas vastartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. Serkenti a máj, az epehólyag, a vese és a lép működését, ezáltal elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. A szervetlen kalcium lerakódásainak feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén, továbbá növeli állóképességünket, védi szívünket és ereinket, javítja immunrendszerünket.

Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával tisztítja az emésztőrendszert. Bár ez még nem bizonyított teljesen, de a feltételezések szerint fokozza a sejtek regenerálódását, ezért legyengült állapotban, időskorban vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható.

A céklalé vese- és epehólyag-tisztító hatását jobban kifejti, ha sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk.

A szín is számít

A lilás, mélyvörös színű cékla sokkal több rákellenes hatású, méregtelenítő folyamatokat elősegítő anyagot tartalmaz, mint az újabb keletű, tetszetős sárga, fehér, illetve piros-fehér csíkos fajták.

Hogyan vásároljuk és tároljuk a céklát?

Céklacsokor vásárlása esetén olyan leveles csokrot keressünk, amelyen látni a frissesség jeleit: a friss levelek élénk színűek, életerősek, kissé kemény tapintásúak.

A foltoktól, nyomódásoktól mentes gumó egyetlen vastag gyökérben kell, hogy végződjön.

A szálasan elágazó apró hajszálgyökerek jelenléte régi szedésre utal.

Nyers fogyasztás esetén részesítsük előnyben a kisebb gumókat, mert ezek édesebbek.

Hazaérve a gumó nedvességtartalmának megőrzése érdekében a levelet és a levélnyelet vágjuk le, és ízesítsünk vele levest vagy salátát.

A gumókat zacskóba csomagolva a hűtőszekrény hideg rekeszében legfeljebb egy hétig tarthatjuk el.

Felhasználás

Az édeskés gumóból nyersen készíthetünk ivólevet, amelybe tehetünk sárgarépát, zellert vagy almát.

A gumót reszeljük le nyersen, esetleg pároljuk meg vajban, és keverjük zöldség- vagy gyümölcsalapú salátába.

Az egészen apró céklákat egészben hagyva megsavanyíthatjuk.

A cékla főzőlevét ne öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések ellen, illetve a hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.


forrás: https://tudatosvasarlo.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!