Hogyan nevelj boldog gyereket?

2014. 03. 01.
|
Amikor arról kérdezel szülőket, hogy mit kívánnak a gyermekeiknek, a leggyakoribb válasz: Boldogságot (és egészséget)! Rengeteg adat áll rendelkezésre az okos vagy sikeres gyerekek neveléséről, de hogyan kell boldog gyerekeket nevelni? Néha nehéz megítélni, hogy mi a legjobb a gyerekeknek, és mi teszi őket boldoggá. A legtöbb esetben azonban ez a kettő nem zárja ki egymást, sőt: a boldogabb gyerekek nagyobb eséllyel válnak sikeres, elismert felnőttekké.

A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely óriási hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőttkorukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal vagy a házasságukkal.

De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyek lényegét 10 rövid pontban lehet összefoglalni:

1. Légy boldog te magad is

A boldog gyerekek nevelésének első lépése – ironikus módon – egy kis önzés. A saját boldogságod megdöbbentő mértékű befolyással van a gyerekeidére. Széles körű felmérések mutattak rá a lényeges összefüggésre az anyák lehangoltsága és az emiatt a gyermekeikre gyakorolt rossz hatás közt. A szülői depresszió, úgy tűnik, magatartásbeli problémákat idéz elő a gyermek viselkedésében, továbbá csökkenti a szülő befolyását a gyermek fölött. És ez nem pusztán genetika kérdése. A felmérés kimutatta ugyan, hogy boldogabb szülők statisztikailag nagyobb eséllyel neveltek boldogabb gyerekeket, olyan genetikai komponenst, amely speciálisan ezért lenne felelős, nem tudott kiemelni.

Mi tehát az első lépés egy boldogabb én felé? Szánj időt minden héten a baráti kapcsolataid ápolására! A nevetés ragályossága miatt érdemes sokat tartózkodni jó kedélyű barátok vagy családtagok társaságában. Az ő nevetésük téged is nevetésre bír, noha még ez sem feltétlenül szükséges a hangulatod javításához: neurológiai vizsgálatok szerint egy másik ember nevetése az agynak ugyanazon területein stimulál neuronokat, mint az, ha az ember saját maga nevet.

2. Tanítsd gyermekeidet a kapcsolatok építésére

A kapcsolatokról való tanulás fontosságát senki sem cáfolja – de mennyi időt szánnak valójában a szülők arra, hogy megtanítsák gyermekeiknek, hogyan viszonyuljanak másokhoz? Pedig ez igazán nem áll sokból: kezdetnek megfelel a gyermek ösztönzése apró kedvességekre az empátia fejlesztése érdekében. Ez nem csak a szükséges jártasságok elsajátítását eredményezi, de felmérésekből visszavezethető, hogy fontos lépés a boldogságukhoz vezető úton is.

3. A próbálkozást értékeld, ne a teljesítményt

Az elvárások túlzott hangsúlyozása és erőltetése megtöri a gyereket. Az elvárásokat eltúlzó szülők gyermekeire gyakrabban jellemző a szorongás és a depresszió. A felmérések eredménye egyértelmű: a próbálkozásokat kell értékelni, nem a természet adta képességeket. Az intelligenciájukért dicsért gyerekek hajlamosabbak teljesítményhelyzetben a könnyebb feladatokat választani, mivel nem szeretnék az „okos” státusukat elveszteni a nagyobb hibalehetőség kockáztatásával. A próbálkozásra ösztönzött gyerekeknek viszont 90%-a a nehezebb feladatokat választja. Miért? Dweck magyarázata szerint: „Ha a gyermekeinket a cél elérésébe fektetett energia függvényében jutalmazzuk, ebben a folyamatban újra kezdeményezni akarnak majd. Nem tereli el a tanulásról a figyelmüket az aggodalom, hogy mennyire tűnnek majd okosnak egy feladat megoldása során.”

4. Tanítsd őket optimizmusra

Nem szeretnél mogorva kamaszokkal vesződni? Akkor még a kamaszkor előtt tanítsd meg nekik, hogy mindig nézzék a dolgok jó oldalát. Azon tizenévesek, akiket idejekorán pozitív látásmódra neveltek, feleannyira hajlamosak depresszióba zuhanni serdülőkorukban. Christine Carter szerző így foglalja össze: „Az optimizmus olyan közeli kapcsolatban áll a boldogsággal, hogy a kettőt gyakorlatilag vehetjük egynek.”

5. Tanítsd őket érzelmi tudatosságra

Az érzelmi intelligencia megszerzett tudásból, nem pedig veleszületett adottságokból áll. A gyerekek nem fogják csak úgy „maguktól” megérteni a saját érzéseiket, még kevésbé másokét. Ehhez az első lépés a szülőktől az empátia kimutatása, az érzelmek megnevezése és érvényre juttatása, amikor haragot vagy csalódottságot élnek meg. A szülőnek nem kell félnie attól, hogy megmondja a gyereknek, mit érez, mert a gyerek abból tanulni, építkezni tud. Ha a szülő kifürkészhetetlen, az sokkal rosszabb, mintha néha töredelmesen bevallja: fiam/lányom, most nagyon idegesítesz, vagy anyu/apu szomorú, magányos vagy elesett. Beszélgess el a gyerekkel, segíts neki azonosítani az érzéseit, és tudasd vele, hogy ezek az érzések normálisak. Lehessen haragudni a szülőre, vagy akár dühösnek is lenni.

6. Alakíts ki szokásokat

A hatodik pontnál járunk, és úgy tűnhet, máris túl sok megjegyeznivaló akad, amire figyelni kell. Ezen a jó szokások segíthetnek túllépni. Az eddigi módszerek állandó újbóli átgondolása fárasztó lehet, de megszokásból cselekedni annál könnyebb, ha a megfelelő szokások már kialakultak. Hogyan segíthetünk a gyerekünknek a boldogsághoz vezető szokások kialakításában? Carter néhány, felmérések által igazolt módszert említ:

- Ingerszegény környezet: válj meg mindentől, ami eltereli a figyelmet vagy kísértést jelenthet.

Mások bevonása: avass be másokat is a terveidbe, hogy a környezeted segíteni tudjon és cselekvésre ösztökéljen.

Egyszerre egy cél: a túl sok cél túlterheli az akaratot, különösen gyerekek esetében. Szilárdíts meg egy szokást, mielőtt újat szeretnél kialakítani.

- Kitartás: ne számíts már az első próbálkozásnál sikerre, az ilyesmi időt igényel. Lesznek visszaesések.

7. Tanítsd őket önfegyelemre

Az önfegyelemnek nagyobb hatása vagy gyerek jövőben elért eredményeire, mint az intelligenciának – vagy mint akármi másnak. Egy kísérletben azok a gyerekek, akik jobban ellenálltak az eléjük kitett mályvacukros edény kísértésnék, és nem ettek belőle akkor sem, ha egyedül maradtak vele, boldogabb és teljesebb életet tudhattak magukénak a későbbiekben az utánkövetéses kísérlet szerint. Óvodásoknál a vágykielégítés késleltetésének képessége alapján intelligencia, tanulmányi sikerek és jó szociális képesség jósolhatok felnőttkorra. Ez részben azért van, mert az önfegyelem elősegíti a tanulást és az információfeldolgozást. Ráadásul a fegyelmezett gyerekek könnyebben birkóznak meg a frusztrációval és a stresszel, valamint többnyire jobb érzékük van a szociális felelősségek kezeléséhez is. Más szóval: az iskolai sikereken és az asztalnál való higgadt viselkedésen túl az önfegyelem a későbbiekben nagyobb elégedettséget, több barátot és közösségi kezdeményezést eredményez.

Hogy hogyan kezdjünk el egy gyereket önfegyelemre nevelni? Tanítsuk meg nekik, hogyan terelhetik el a figyelmüket a kísértésről. Az egyik megoldás az, hogy eltüntetjük a kísértés tárgyát a szemük elől, tehát pl. ténylegesen eltakarjuk a csábító mályvacukrot. Amikor a jutalom nem volt látható, egy felmérés során a gyerekek 75%-a képes volt 15 teljes percet várni a következő mályvacukorra; láthatóvá tett jutalom mellett egyik gyerek sem tudott ennyit várni.

8. Több játékidő

Sokat olvasunk manapság az éberségről és a meditációról – és meglehetősen hatásos mindkettő. Azonban a gyerekeket ezekre rávenni nem kis kihívást jelenthet. Hogyan érhetünk el eredményt? Több játékidővel. A legtöbb gyerek tudatosan gyakorol éberséget, azaz teljes egészében kiélvezi az aktuális pillanatot, amikor játszik. Úgy tűnik azonban, hogy napjainkban a gyermekek kevesebb időt töltenek (benti vagy kinti) játékkal. Mindent összevetve, a gyerekek átlagosan heti nyolcórányi szabad, kötetlen és spontán játékidőt vesztettek el az elmúlt két évtizedben.

A játékra szánt idő nem időpocsékolás! Elengedhetetlenül szükséges a gyerekek tanulásához és fejlődéséhez. A kutatók szerint részben a játékidő drámai csökkenése felelős a gyerekek kognitív és érzelmi fejlődésének lelassulásáért. Ráadásul a gyerekek megtanítása a szabad vonalvezetésű, rendszerezetlen játékra (felnőttekkel vagy azok nélkül) hozzásegíti őket az intellektuális, fizikai, szociális és érzelmi jóléthez. A strukturálatlan játék segít megtanulni a gyereknek csapatban dolgozni, osztozni, egyezkedni, konfliktusokat kezelni, szabályozni az érzéseiket és a viselkedésüket, és felszólalni a maguk javára. Itt nincs szükség szigorú megkötésekre, csupán biztosíts több időt a gyerekeidnek, hogy szabadon játszhassanak.

9. Úgy alakítsd a környezetüket, hogy az a boldogságukat segítse

Nem igazán szeretjük beismerni, de mindnyájunkra hatással van a környezetünk – gyakran jobban is, mint gondolnánk. Mi a legegyszerűbb módja, hogy nagyobb befolyással legyünk a gyermekünk környezetére? Kevesebb tévé. A felmérések határozott összefüggést mutatnak a televízió nem nézése és a boldogság közt. A szociológusok szerint a boldogtalan emberek hajlamosak sokkal több időt tölteni a tévé előtt, mint boldogabb társaik – azt nem tudni, hogy a tévénézés teszi-e az embereket boldogtalanabbá, vagy a boldogtalan emberek szeretnek-e jobban tévézni. Azt viszont tudjuk, hogy sok más tevékenység segíthet a gyerekünknek boldog, jó beállítottságú egyénné válni. Amikor a gyerek tévét néz, nem azokat a dolgokat csinálja, amik hosszú távon a boldogsághoz segíthetik.

10. Vacsorázzatok együtt

Néha a tudomány csak annyit tesz, hogy igazolja, amit a felmenőink már réges-rég tudnak. Igen, a családi vacsora fontos. Ez az egyszerű hagyomány formázza a gyermek személyiségét és segíthet neki abban is, hogy boldogabbá váljon. Szintén felmérések bizonyítják, hogy azon gyerekek, akik rendszeresen vacsoráznak együtt a családjukkal, érzelmileg stabilabbak lesznek, és kisebb eséllyel fordulnak alkoholhoz vagy más, függőséget okozó szerekhez. Jobb jegyeket kapnak az iskolában és kevesebb náluk a depresszióra utaló tünet, ami különösen a kamasz lányokról mondható el. Ezenkívül ritkábban válnak túlsúlyossá vagy szenvednek táplálkozási zavarokban. A családi vacsorát akár a gyerekeknek való felolvasás is koronázhatja, amivel az iskolára is jobban fel lehet készíteni őket.


Forrás: http://www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/ Ferles Péter

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el