A régmúlt praktikái divatba jönnek

2014. 05. 02.
|
Címkék: Csak szólok... 
Végre itt a tavasz. Kár, hogy mindenki beteg. Náthás, lázas, torka fáj. Meg tüsszög a pollenek, köhög a szennyezett levegő miatt. A patikákban hosszú a sor.

Azért van ez, mondják a nálam okosabbak, mert enyhe volt a tél. A kórokozók nem pusztultak el. Azért van ez, mert gyenge az immunrendszerünk. Erősítenünk kell. Szedjünk nagy dózisú C-vitamint, grapefruitmagcseppeket, csipkebogyó-kivonatot. Méregtelenítsük szervezetünket, és lúgosítsunk. Akkor majd nem leszünk betegek.

Hát, nem tudom.

Gyerekkoromban nem ismertük az immunrendszer fogalmát. Nem vásároltunk echinaceacseppeket, se ezer milligrammos C-vitamint. Nem tudtuk, mik azok a flavonoidok, nem emlékszem senkire, aki az élelmiszereket aszerint szortírozta, hogy melyik savasítja vagy lúgosítja a szervezetét. Senki nem tartott Candida-diétát, se makrobiotikusat. És tudomásom szerint a paleotáplálkozás tudományos alapjainak ismerete is hiányzott az általános műveltségből.Nem egészítettük ki a táplálékainkat, csak táplálkoztunk. Azt se túl egészségesen. Télen ismeretlen volt a paprika, a paradicsom, és narancsot is csak karácsonykor lehetett szerezni. Emlékeim szerint mégsem voltunk gyakrabban betegek, mint a mai gyerekek. Pedig a cipőnk gyakran átázott, a kabátunk se volt vízhatlan. Mai szemmel nézve egészségtelenül éltünk. Anyám disznózsírral főzött. Ha nagyon megszaladt, olykor-olykor libazsírral. Friss, puha, ropogós héjú fehér kenyeret ettünk, mert a teljes kiőrlésűt még hírből sem ismertük. Zsíros tejet ittunk, nem is volt más. A tej zsírfosztását csak később találták ki. És ami a legszörnyűbb, szinte hihetetlen: ha megszomjaztunk, vizet ittunk. Csak úgy, a csapból...

Mai szemmel nézve kész borzalom. Csoda, hogy megértem a felnőttkort egyáltalán.

De mi a csuda is ez az immunrendszer? Hol található, és hogyan működik?

Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos megfogalmazása szerint szervezetünkben kémek, titkos ügynökök, hírvivők, rendőrök, végrehajtók egész apparátusa dolgozik azon, hogy védve legyünk a különböző fenyegetések, azaz betegségek ellen. Az egész védőmechanizmust a legfontosabb immunszervek, a csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, valamint a nyirokcsomók és a mandulák irányítják. Az idegen anyagok betolakodását a légutakban a nyálkahártyán velünk élő normál baktériumok akadályozzák meg. Ez az első védelmi vonal. Olyan az egész, mint egy csata, rosszabb esetben háború. Ha támadás történik, „kémkedő” nyiroksejtjeink riadót fújnak, a tisztogatásért felelős sejtjeink szaporodni kezdenek, majd olyan fehérjéket (ellenanyagokat) bocsátanak ki magukból, melyek hatástalanítják az idegeneket. Ölősejtjeink szétroncsolják, a takarítósejtek bekebelezik és lebontják a kórokozókat. Az orvostudomány tudja mindezt, ritkán tudja azonban a gyógyítás és a megelőzés síkjára lefordítani.

Egy biztos: az immunrendszer jó működéséhez szükség van vitaminokra és ásványi sókra. Megfelelő mennyiségű tiszta vízre. Jó emésztésre és jó stresszkezelési technikákra.

Minderről persze abban az ősrégi időben az én szüleim semmit se tudtak. De... Reggelire vajas-mézes kenyeret adtak, folyadéknak valódi citromból kinyomott limonádét. Vagyis vitaminokat és ásványi sókat. Vacsorára zsíros kenyeret lila hagymával. Telente, hetente legalább egyszer fokhagymás pirítóst, hasonló célból. Az emésztés rendben tartására a nagymama szilvalekvárja meg köménymagos leves szerepelt az étlapunkon. Anyám rögeszméi közül néhányat később igazolt a tudomány. Télen spenótot, nyáron ribizlit azért kellett enni, mert sok bennük a vas, sajtot a csontok erősítése végett, gombát pedig azért, mert fehérjepótló. Húst ugyanis kamaszkoromig nem vettem a számba. Annál több tésztát ettem. Kész borzalom.

Jobb volt? Vagy rosszabb? Nem tudom.

Tudom viszont, hogy a védekezésben kiemelt fontossága van a bennünk élő 1,5 kg-nyi hasznos baktériumnak is. Ez a hatalmas baktériumtömeg egyrészt a születés során kerül a szervezetünkbe, amikor a magzat áthalad az anyai szülőcsatornán és újszülöttként világra jön. Szoptatáskor, a mindennapi játék során a tárgyak szájba vételével is ilyen baktériumokkal találkozik a szervezet. Ha ettől túlságosan óvjuk, könnyen allergiás lehet. Az immunrendszer megfelelő éréséhez ugyanis csecsemőkortól kezdve szükség van mikrofertőzésekre, így elkerülhető, hogy a későbbiekben bizonyos anyagokkal szemben túlérzékennyé váljunk.

Tudták az én szüleim is. A takarításhoz csak elvétve használtak fertőtlenítőszereket, a háztartásban kevés volt a vegyszer. Ecetet és szódabikarbónát használtak szinte mindenre. A fürdőszobában szappan volt, gyerek- és felnőttfogkrém, tojássampon, egyféle mosópor. Nivea arckrém, anyám kölnije. Kész. Se dezodor, se öblítő, se százféle kence. A hajamat ecettel öblítettük, és nyáron esővízzel mostuk. Ha megfáztam, ágyba raktak, s nem engedtek felkelni addig, amíg lázas voltam. Ha köhögtem, lepedőből sátrat készítettek, s lavór fölé hajolva, kamillatea gőze felett tisztították a légútjaimat. Nem kaptam antibiotikumot, csak mézbe nyomkodott fokhagymát kiskanállal, ezért nem kellett a bélflóra baktériumait, a lactobacillusokat vagy a bifidobaktériumokat visszatelepíteni.

Persze az efféle szelíd módszerekhez idő kell. Márpedig idő manapság nincs a gyógyulásra.

No és a stressz?

Szüleim háborút átélt nemzedékének volt stresszben része rendesen. Emlékeim szerint nem is volt túl jó állapotban az idegrendszerük. Vigyáztak hát, hogy ne stresszeljék túl magukat. Anyám 55 éves korában nyugdíjba ment. Apám rá egy-két évvel. Családunk alacsony költségvetését ez a változás nem rázta meg túlságosan. Igaz, hogy a szüleimnek eszébe sem jutott állandóan bútort, kocsit, ruhatárat, elveket és étrendeket cserélni. Nem is tehették volna meg. Nem voltak pénzköltésre ingerlő bevásárlóközpontok, félévente változó étkezési divatok, se egymást mocskoló pártok.

Múltba merengés? Az is. De nem csak.

Azt érzékelem, hogy az embereket érdeklik a régmúlt praktikái. Mert ki akarnak szabadulni a politika, a média, az egészségipar béklyói alól. Örülni akarnak a tavasznak.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el