A gyömbér 10 gyógyhatása

Szerző: Szimpatika
A gyömbér egy természetes gyógynövény, amelyet fűszerként világszerte használnak. Több egészségügyi kutatás is bizonyítja, hogy a gyömbér különböző gyógyító hatásokat fejt ki az emberi testben és így számos betegség kezelésében rendkívül hatékonynak bizonyul.
Jótékony tulajdonságainak köszönhetően sokan gyakorlatilag orvosságként tartják számon. Görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai szinte csodákat tesznek a szervezetünkkel.

A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük a friss vagy a szárított, őrölt gyömbérben, de fogyaszthatjuk ivólé vagy olaj formájában is. Aki szívesebben fordul a természetes orvosságokhoz betegségek kezelésekor, annak polcáról a gyömbér elengedhetetlen. Mivel elég ritkán jelentkeznek mellékhatásai, a gyömbért bárki nyugodtan fogyaszthatja, de azok, akik szívgyógyszert vagy magas vérnyomásra felírt gyógyszert szednek, előbb mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal!

A gyömbér 10 legfőbb gyógyhatása

1. Féken tartja a cukorbetegséget

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát. A szakértők ajánlata: fogyasszunk minden reggel felkelés után egy evőkanál gyömbérlevet egy pohár vízbe keverve a vércukorszntünk szabályozására! A gyömbér segítségével nagyban csökkenthetők a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi komplikációk is: rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vizelet fehérjeszintje, valamint védi az idegeket és a vérzsírszintet is csökkenti cukorbetegeknél.

2. Megnyugtatja a felkavarodott gyomrot

A gyömbér szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást. A szakértők gyakran ajánlják a gyömbért komoly gyomorbántalmak, például a diszpepszia vagy bélgörcsök enyhítésére, de sokszor használják baktérium okozta hasmenés kezelésére is. Az emésztés javítása érdekében néha együnk egy kis gyömbért egy-egy nagyobb fogás után! A gyömbér pozitívan hat a szervezetre és hamar elmulasztja a gyomorrontás tüneteit is. Ha pedig gyomorégést érez, igyon gyömbérteát napi több alkalommal az azonnali megkönnyebbülésért!

3. Javítja a szív egészségét

A gyömbért régóta használják szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Mivel sok káliumot tartalmaz, a gyömbér nagyon jó hatással van a szívre, a benne lévő mangán pedig védelmet nyújt a szív, az erek és a húgyutak számára is.

4. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát

A gyömbér felturbózza az immunrendszert és melegítő, izzasztó hatása miatt is természetes gyógyszerként használják megfázás és influenza kezelésére. Ilyen betegségek alatt naponta többször fogyasszunk gyömbért, hogy a benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatások érvényesülhessenek! Így természetes úton méregteleníthetjük a szervezetünket, javulhat a közérzetünk és felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát is. A sima megfázás tüneteinek enyhítésére forraljunk fel egy liter vizet, keverjünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért és törölköző alatt inhaláljunk vele!

5. Hatékony lehet a rák ellen

A gyömbér a petefészekrák kezelésében is hasznos lehet. A Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás bebizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben. Egy másik kísérlet során megfigyelték, hogy a gyömbér lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését, így nagyban segít lassítani a végbélrák folyamatát, illetve megelőzni azt. A növény emellett több más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák „megvadult” sejtjeivel is hatékonyan felveszi a harcot.

6. Enyhíti a menstruációs fájdalmakat

Mivel a gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is használható: őrlemény vagy kapszula formájában azonnali enyhülést hozhat az éles fájdalomra. A menstruációs görcsök csillapítására fogyasszunk gyömbérteát barna cukorral!

7. Terhesség alatt enyhíti a reggeli rosszulléteket

A reggeli rosszullétekben szenvedő terhes nők számára is segítségül lehet a gyömbér, mivel hasonló hatást fejt ki, mint a B6-vitamin. A gyömbér azonnali felüdülést nyújthat a rosszullétből, hányingerből vagy szédülésből, főleg, ha kis mézzel keverve rágcsálunk belőle. Aki nem szereti a nyers gyömbér ízét, étrend-kiegészítőként is fogyaszthatja.
Fontos: Terhes kismamák feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, mielőtt gyömbért alkalmaznának, mert egyes szakmai vélemények szerint nagyobb mennyiségben történő fogyasztása veszélyzetetheti a magzatot.

8. Csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat

A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így az ízületi gyulladás, a reuma, vagy a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalom kezelésére is kiváló. A fájdalom csillapításához napi kétszer kenjük be az érintett felületet meleg gyömbérkrémmel és kurkumával. Ezzel egy időben építsük be a gyömbért nyers vagy főzött állapotában az étrendünkbe. Mindemellett az ízületi- és izomfájdalmak enyhítésére adhatunk gyömbéres illóolajat a fürdővízhez is. Több tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér hatékonyabban csillapítja az arthritiszes betegek fájdalmait, mint a placebo. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a gyömbér nem képes meggyógyítani az arthritiszes betegségeket, csupán enyhíti a gyulladást és a vele járó fájdalmat!

9. Enyhíti a migrént

Bizonyított tény, hogy a gyömbér képes enyhíteni a migrénes fájdalmakat, mert meggátolja, hogy a prosztaglandinok fájdalmat és gyulladásokat okozzanak az erekben. Migrénes fejfájás esetén hígítsunk vízzel kb. fél teáskanálnyi őrölt gyömbért és kenjük be vele a homlokot, vagy vegyünk be szájon át egyharmad teáskanál gyömbért némi vízzel! Mivel a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, fogyaszthatunk gyömbérteát is a migrén kezelésére, hogy az elviselhetetlen fájdalmat és a szédülést vagy hányingert enyhítse.

10. Csillapítja a köhögést

A gyömbér természetes fájdalomcsillapító, ezért a torok fájdalmára vagy irritációjára is gyógyír. Sőt, köhögéscsillapításra is használható, főleg megfázás esetén. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet. Fogyaszthatunk friss gyömbérgyökeret, illetve ihatunk gyömbérlevet vagy -teát a köhögés gyógyítására, de gyömbérolajjal is bedörzsölhetjük a mellkasunkat a gyorsabb gyógyulás érdekében.


Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!