Tippek az ízületi fájdalom ellen

Szerző: Szimpatika
A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben. Október 8. és 12. között ingyenes állapotfelmérés és tanácsadás a budapesti Madách téren.
A problémák közt vezet a térdfájdalom (36%), ezt követik a derék- (26%), illetve a vállpanaszok (20%). A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának friss hazai felméréséből.

Állapotfelmérés és tanácsadás a Madách téren (Fotó: Klein Péter)
A hétköznapi élet és a házimunka is lehet annyira megterhelő az ízületek számára, mint az élsport – erre mutat rá a gyógytornászok friss hazai felmérése. A 35 évnél idősebb magyar emberek számára leginkább a cipekedés (32%), a lépcsőjárás (30%) és a kerti munka (26%) jelent megterhelést. „Az ízületi problémák már a harmincas éveink második felében elkezdődnek: a 35-50 éves városi magyarok felének időnként fájdalmat okoz a mindennapi tevékenységek valamelyike. Ennek leggyakoribb oka a porckopás lehet, ami egyáltalán nem csak az idősek problémája” – magyarázza az eredményeket Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke.

A városi lakosság egyharmada érez olykor fájdalmat a térdében. A háztartásban dolgozók, elsősorban házimunkát végzők még ennél is magasabb arányban (41%) számolnak be térdfájdalomról. Második helyen áll a derék, ill. gerinctáji fájdalom (26%), amely leginkább a fizikai munkát végzők körében jelentkezik: 34%-uk panaszkodik derékfájdalomra. Vállproblémát a városi emberek egyötöde tapasztal, de a fizikai munkát végzők és a háztartásban dolgozók esetében ez hangsúlyosabb panasz (25%).


A 35 évnél idősebb magyar emberek 40 százaléka szedett már fájdalomcsillapítót ízületekkel kapcsolatos problémájára. A fájdalomcsillapítás elsősorban fájdalomcsillapító kenőcsöt jelent: azok, akik porckopással küzdenek, leginkább ezt használják (46%). Annak ellenére, hogy a városi lakosság nagy többsége (62%) elméletben egyetért azzal, hogy a porcszövet károsodását porcépítő készítményekkel csökkenteni lehet, mindössze 16 százalékuk szed ilyeneket. Pedig a szakértők szerint a fájdalomcsillapítás nem elég: a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. A fájdalomcsillapítók ebben viszont nem segítenek.

Indul az Ízületőr program

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága október 8. és 12. között a budapesti Madách téren ingyenes állapotfelméréssel és tanácsadással igyekszik felhívni a figyelmet a porckopásra és az október 12-i ízületi gyulladásos betegségek világnapjára (World Arthritis Day). Október 8-án a Szabadtéri Testnevelők Egyesülete látványos street workout bemutatón szemlélteti, milyen terhelés is éri ízületeinket a mindennapok során. Az utcai edzés nagyméretű bevásárlószatyor, létra, hatalmas kerti szerszám és felmosó készlet segítségével valósul meg. A Társaság felvilágosító programjának részeként október 8-án startolt az Ízületőr honlapja, ahol az érdeklődők tippeket kapnak többek között arra vonatkozóan, milyen mozgásformát válasszunk, mit együnk vagy éppen hogyan oldjuk meg a házimunkát ízületkímélő módon.

Fotó: Klein Péter
A porckopásról

A kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűbben a porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. A betegség oka pontosan nem ismert, ám a kialakulás veszélyét valószínűleg befolyásolja az életkor, a súly, a korábbi ízületi sérülések, az ízületi túlterhelés, az izmok gyengesége és a genetika.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!