Jódozott só vagy sima só?

Szerző: Szimpatika
Forrás: MNO
Leszerepeltek a Magyarországon forgalomban lévő konyhasók: tizennyolc termék majdnem harmadának kálium-jodid-tartalma túllépte a határértéket. Kell egyáltalán jódozott sót fogyasztanunk? Milyet érdemes választanunk?

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) akkreditált laboratóriumában legutóbb a tizennyolc termék közül ötről derült ki, hogy kálium-jodid-tartalma túllépte a meghatározott értéket – számolt be a Tesztplussz.hu. Hogy hogy kerül kálium-jodid a sóba? Köztudott, hogy Magyarország nagy részén az ivóvíz jódban szegény, ezért szakemberek azt javasolják, hogy fogyasszunk jódozott sót, így elkerülhetjük a pajzsmirigy működésének zavarát. A jód kálium-jodid formájában van jelen a sóban. Egyes szakemberek szerint azonban a túlzott jód- és káliumfogyasztás még a hiánynál is nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Akkor most jódozott vagy sima sót érdemes választanunk?


„A só jódozásával mikrogrammnyi mennyiségű káliumot lehet csak naponta bevinni, amelyből viszont milligrammnyi a szükséglet, tehát még túlzott jódozottsó-fogyasztás esetén sem növekszik meg a káliumbevitel, csak 1-2 százalékos mértékben. A hozzáadott jód pedig normális sófogyasztás esetén nem éri el a napi ajánlott beviteli értéket, tehát a napi sóbevitel többszörösével lehetne csak túlzott jódbeviteli kockázattal számolni, emiatt az egész felvetés nem igazán valós probléma” – mondta el a Magyar Nemzet Online-nak Armbruszt Simon, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa. „Mivel Magyarországon nem eszünk tengeri halat jelentős mennyiségben, a jódozott konyhasó fogyasztása ajánlott.”

Ugyancsak a jódozott sók fogyasztását ajánlja dr. Schöberl Erika élelmiszermérnök is, aki az MNO-nak azt nyilatkozta, hogy nem lehet a sóval túl sok jódot a szervezetbe juttatni, ez a probléma nem fenyegeti a fogyasztót.

A jódozott són kívül a boltok polcain találni még Himalája-sót – Pakisztánból származó kősót –, asztalit, csökkentett nátriumtartalmút, tengerit és különleges lepárlási folyamattal készülő vákuumsót is. A kínálat tehát óriási, és nagyon nehéz eligazodni. Különböző sótípusok léteznek attól függően, honnan származik – tengeri vagy kősó –, hogy finomítják-e, illetve hogy milyen szemcseméretű.

A származási hely befolyásolja a mikroelemtartalmát, de a fő alkotórésze minden esetben a nátrium és a klorid. Magas vérnyomást a túlzott nátriumbevitel okoz, ebből a szempontból a tengeri só használata semmiféle előnnyel nem jár. Egyre több helyen találkozhatunk csökkentett nátriumtartalmú sóval, mely nátriumtartalmát valamilyen más komponenssel helyettesítik, leggyakrabban káliummal. Azok számára, akik nem kívánnak leszokni a sózásról, alacsonyabb nátriumtartalma miatt előnyösebb lehet. A leggyakoribb a 30 százalékkal csökkentett nátriumtartalmú só, mely esetében a káliummal való helyettesítés egészséges emberek számára nem jelent kockázatot, vesebetegeknél azonban mellőzni kell – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 2012-es, októberi hírlevelében.

Az élelmiszeripar nem tud meglenni a különböző adalékanyagok nélkül. Ezek az összetevők kis mennyiségben vannak csak jelen a sóban, így egészségkárosító hatásaiktól nem kell tartanunk – felelte dr. Schöberl Erika arra a kérdésre, hogy a sóban található adalékanyagok – csomósodásgátlók – veszélyesek lehetnek-e az egészségre. A szakember azt mondja, nem kell aggódnunk, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) rendszeresen bevizsgálja ezeket az élelmiszereket.

A Himalája-sóban többnyire nincs adalékanyag. Az élelmiszermérnök szerint ez is jó választás lehet, de úgy gondolja, hogy annyival nem jobb, mint amennyivel drágább a jódozott sónál, inkább csak divatos.

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Országos táplálkozás- és tápláltságiállapot-vizsgálatának adatai szerint a sóbevitel nőknél 12, a férfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5-, illetve 3,5-szerese. A vizsgálat szerint a felnőttlakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének több mint egyharmadáért a kenyérfélék, közel egynegyedéért a húskészítmények, mintegy tíz százalékáért pedig a zöldségkonzervek és a savanyúságok felelősek. A sóval tehát vigyázni kell, de a hiánya is végzetes lehet.

Forrás: MNO

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!