Törölközőnk rejtheti a legtöbb baktériumot

Szerző: Szimpatika
Amerikai kutatók szerint a törölközők lehetnek lakásunk legveszélyesebb és legaktívabb baktériumterjesztői a konyhában és a fürdőszobában egyaránt.
A problémára a University of Arizona kutatócsoportja hívta fel a figyelmet: méréseik szerint a hasmenésért és ételmérgezésekért felelős coliform baktérium a konyhai törölközők 89%-ban, az E. coli pedig 25.6%-ában található meg. Ha ez nem lenne elég, gondoljunk csak bele: a törölközők a nedvességet hosszú ideig megtartják, ami kész baktériumtelep.



A kutatást vezető Charles Gerba elmondta, villámgyorsan megfertőződhetünk, ha
megtöröljük kezünket egy ruhában, arról átvesszük az ott lévő baktériumokat, majd vagy megfogjuk az éppen készülő ételt, vagy belenyúlunk a szánkba. Mindezt egy tiszta ruha sem oldja meg feltétlenül: a coliformok, az E. coli de még a salmonella is könnyen túlélhet egy mosást vagy a ruha megszáradását, majd újraaktivizálódhat, ha a ruha újra nedves lesz.

A kutatók szerint a mosásnál jobban fertőtleníti a ruhát, ha körülbelül két percig hipóban áztatjuk. Sokan ugyanis alacsony hőmérsékleten mossák a ruhákat, akár 30 fokon is, pedig számos baktérium 37 fok környékén tenyészik igazán. Vannak olyan mosószerek, amelyek az alacsony hőfokon is képesek végezni a baktériumokkal, de nem árt az óvatosság.

Ami a fürdőszobai törölközőket illeti, azokkal is vigyáznunk kell, testünk megtörlése ugyanis olyan mikrobiális-bakteriális lenyomatot hagy a ruhán, amely tenyészni kezd. Számos baktérium persze nem fertőző, de ha már betegen törölközünk meg és utána azt a törölközőt újra használjuk, már sikerült is azonnal új problémát hoznunk az életünkbe. A törölközőről való megfertőződés pedig nem csak a fürdőszobában, hanem a lakás bármely pontján reális veszély lehet: akkor főként, amikor a különböző célokra használt ruhákat kapkodás vagy figyelmetlenség miatt elkezdjük másra használni.

Forrás: hazipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!