Oltás a HIV-vírus ellen?

2014. 12. 02.
Szerző: Szimpatika
Kutatók nagy reményeket fűznek az új, HIV-vírus elleni oltóanyaghoz. Nagy Károly virológus, a Semmelweis Egyetem professzora a harminc éve felfedezett HIV-vírus elleni küzdelem új kutatási módszereiről és eredményeiről beszélt.
December elseje az AIDS világnapja. A WHO a becsült statisztikák alapján azt közölte, hogy a járvány kitörése óta a becslések szerint 78 millió ember fertőződött meg, és közülük 39 millióan már meghaltak. 2030-ig várhatóan körülbelül 18 millió új HIV-fertőzött lesz, és 11,2 millió lesz a betegséggel összefüggő halálozás. A magyarországi statisztikák az újonnan diagnosztizáltak folyamatos növekedését mutatják.

A Civil AIDS Fórum szerint a HIV-AIDS-prevenció területén nem történt lényeges változás Magyarországon, azok a negatív tendenciák, amelyek négy-öt éve elkezdődtek, folytatódtak.

Egy indonéz aktivista az AIDS-ellenes kampányt jelképező piros szalagot mutatja az utcán az indonéziai Surabayában (Fotó: MTI/EPA/Fully Handoko)
Az évenkénti új fertőzöttek száma elsősorban az Afrikában bevezetett, viszonylag olcsó, generikus készítmények miatt csökkent. A WHO új kezelési protokollja – mint a leghatékonyabb prevenciót – a minél korábban elkezdett kezelést javasolja, amely lecsökkenti a HIV-fertőzöttekben a szabad vírusmennyiséget, így jelentősen csökken a fertőzés átvitelének esélye. Jelenleg 29 AIDS-vakcina van a fázis-1, és hat a fázis-2 vizsgálati stádiumban.

Nagy Károly virológus a Kossuth Rádió Szonda című műsorában az új kutatási módszerekről és eredményekről beszélt. Elmondta: a stratégia kettős. Egyrészt olyan gyógyszereket kell fejleszteni, amelyek meggátolják a vírus szaporodását, sőt már a vírus sejtbe való belépését. A másik lehetőség pedig az, hogy az emberi szervezet immunvédekezését fokozzák, illetve e kettőt kombinálva kell küzdeni az AIDS ellen.

Az AIDS-ellenes kampányt jelképező piros szalaggal díszített halálfejes maszkot visel egy aktivista egy nagygyűlésen Jakartában (Fotó: MTI/EPA/Adi Weda)
Nagy Károly beszélt arról is, hogy néhány száz esetben afrikai fertőzöttek túlélték a HIV-fertőzést anélkül, hogy bármilyen kezelést kaptak volna. Közülük sokakat sikerült elérni, vérmintákat vettek tőlük, így lehetségessé vált elemezni, milyen ellenanyagok termelődtek a szervezetükben. Vélhetően az lesz a betegség gyógyításának az útja, hogy ezeket az ellenanyagokat sejttenyészetekben előállítsák. Ezek az úgynevezett monoklonális ellenanyagok, a legújabb a 35O22-es, amelyet már ipari mennyiségben tudnak előállítani, és várhatóan hamarosan az emberi kipróbálások is elkezdődhetnek.

Az eddigi oltóanyagjelöltekhez képest ennek az az előnye, hogy a HIV-vírus számos változata ellen nyújt védekezést. Ehhez az oltóanyaghoz nagy reményeket fűznek, de természetesen még nagyon sok biztonsági próbán, klinikai vizsgálatokon, állatkísérleteken kell végigmennie, fűzte hozzá a professzor.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!