Gyógyszer kisokos: ezt érdemes tudni

2015. 01. 03.
Szerző: Szimpatika
Ha csoportosítani akarjuk a gyógyszereket, fejlesztés szempontjából beszélhetünk innovatív, originális és generikus szerekről. Más oldalról nézve léteznek vényre kapható és vény nélküli készítmények. Mi dönti el, hogy hová soroljuk gyógyszereinket?
Innovatív gyógyszerek

Azokat a készítményeket nevezzük innovatívnak, melyek valamilyen szempontból új fejlesztés, vagyis innováció eredménye, amelyen keresztül egy korszerűbb, jobb terápiás megoldáshoz jutunk. Ez leggyakrabban a hatóanyagra vonatkozik, de előfordulhat, hogy a gyógyszerforma új egy adott terápiás csoporton belül, és ezzel a fejlesztéssel jobbá, hatékonyabbá, gyógyszeradagolás szempontjából egyszerűbbé válik a betegség kezelése. Például ha egy hatóanyagot nem injekcióval kell beadni, hanem innovatív megoldással, egy tapasz segítségével a bőrön keresztül szívódik fel, az nagy megkönnyebbülést jelent a betegnek.



Originális gyógyszerek

Az originális gyógyszerek az előző csoport részét képezik, a hatóanyag jelenti az innováció tárgyát. Az új molekulát a kifejlesztés után rögtön szabadalommal védi le a gyártó, nehogy más cég lecsapjon rá.

Generikus gyógyszerek

Amint az originális gyógyszerek szabadalmi oltalma lejár, a hatóanyag más gyárak számára is felhasználható, így azok is gyárthatnak belőle gyógyszert, akiknek sikerül lemásolni az eredeti molekulát. A generikusok hatékonysága, minősége és biztonságossága ugyanolyan jó, mint az originálisoké, viszont olcsóbbak, ami versenyt jelent az originális gyártó számára.

Vényköteles gyógyszerek

Sok gyógyszert csak orvosi vényre, patikákban lehet kapni. A kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek három alcsoportokba sorolhatók.

Orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek, melyek közvetlen vagy közvetett veszélyt jelenthetnek az emberi szervezetre (egészségre) ha azokat orvosi felügyelet nélkül alkalmazzák, vagy ha indokolatlanul túl gyakran esetleg széles körben helytelenül alkalmazzák. Orvosi rendelvényhez kötött minden gyógyszer ha olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hatása, illetve mellékhatásai további vizsgálatra szorulnak, vagy ha az orvos szokásos körülmények között parenterális (injekciós, infúziós) alkalmazásra rendeli.

A különleges rendelvényhez kötött gyógyszerek külön jogszabály szerint kábítószerként és pszichotróp anyagként minősített gyógyszerek, vagy előírástól eltérő alkalmazásuk visszaélés, hozzászokás kockázatával jár, vagy újszerűek, így hatásmechanizmusuk, illetve mellékhatásaik további vizsgálatot igényelhetnek.

A bizonyos szakterületeken való alkalmazásra fenntartott, korlátozott érvényű orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek a szakorvosi/kórházi diagnózist követő járóbeteg-ellátásban, vagy folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett, vagy rendelőintézeti járóbeteg-szakellátást vagy fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók által biztosított körülmények között alkalmazható gyógyszerek. Az originális szerek szinte mindig vénykötelesek, hiszen figyelni kell a különböző gyógyszerekkel történő együtt-adhatóságukat illetve a különböző betegeken a hatásukat, emiatt nem megengedhető, hogy a betegek orvosi felügyelet nélkül öngyógyszerelést folytassanak velük. Amint megjelennek a generikumaik, azok is vénykötelesek lesznek. A vényköteles termékek nagy részén valamilyen mértékű társadalombiztosítási támogatás van, árukat és a társadalombiztosítási támogatás mértékét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szabja meg.

Vény nélküli gyógyszerek

Ha egy gyógyszer már régóta forgalomban van, időközben már megjelentek a generikumai, és elegendő információ gyűlt össze a biztonságos alkalmazhatóságáról, a gyártó kérheti a készítmény kisebb dózisának vagy kis kiszerelésének vény nélküli forgalmazásának engedélyezését a hatóságtól. A recept nélküli gyógyszerek a betegtájékoztatóban foglaltak betartásával biztonságosan használhatók öngyógyszerelésre. A recept nélkül kapható vagy OTC (az angol "over-the-counter"= szabadkézből kifejezésből) gyógyszerek szabadárasok, és nincs rajtuk társadalombiztosítási támogatás, emiatt általában drágábbak a vényre kapható készítményeknél, viszont nem kell sorban állni az orvosnál. Néhány vény nélkül is kapható szert receptre is felírhat nekünk az orvos, ekkor receptre olcsóbb, mint anélkül.

Forrás: Házi Patika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!