Beszédes alvási pózok

2015. 01. 15.
|
Az, hogy alvás közben milyen pózt vesz fel valaki, ugyanúgy árulkodik a személyiségéről, mint a testbeszéde. Hiszen alvás során a tudatos kontroll kikapcsol, a test mozgása pedig ösztönös, éppúgy, mint a gesztusok vagy a mimika esetében.
A kikapcsolt tudat ilyenkor dolgozza fel az előző nap történéseit, így az ezek kapcsán kialakult lelkiállapot is leképeződik az alvás közbeni testtartásban.


Ha valaki tud "olvasni" az ekkor felvett pózok nyelvén, sokat megtudhat az alvó személyiségéről, tulajdonságairól is. Lássuk, mire utalhatnak az egyes alvási testhelyzetek!

Oldalt fekvés

A megbízható, realista emberekre jellemző póz, akik ugyanakkor hajlamosak rá, hogy szétszórttá, dekoncentrálttá váljanak.

Ha nyújtott lábbal, előre tartott karokkal pihensz (könyörgő póz), akkor nyitott vagy az új dolgokra, de gyanakvásra és cinizmusra is hajlasz. Ugyanakkor megfontolt és kissé bizalmatlan vagy, éppen ezért nehéz túljárni az eszeden. Nagyon megfontoltan döntesz, minden szempontot figyelembe véve, ha azonban egyszer eldöntöttél valamit, tűzön-vízen át kitartasz mellette.

Ha fatörzspózban, vagyis oldalt fekve, egyenes tartással, nyújtott karral és lábbal alszol, nyitott vagy, laza, társasági ember, és bízol másokban.

Az oldalfekvés enyhítheti a savas reflux és az alvási apnoe (légzéskimaradás) tüneteit, és - mivel a gerinc egyenes - a hátfájdalmakra is jó. De lehetőleg a jobb oldaladon feküdj (a magyarázatot lásd a magzatpóznál).

Háton fekvés

Ha ebben a helyzetben alszol, nagy eséllyel ideges természetű, szőrszálhasogató vagy, aki nagy lángon ég - különösen akkor, ha az egyik lábad kissé keresztbe rakod a másikon.

Ha a karjaid a tested mellett hevernek az ágyon, a lábaid pedig nyújtva vannak (katonapóz), valószínűleg visszahúzódó, nehezen megnyíló személyiség vagy, aki magasra teszi a mércét saját magával szemben. Hajlamos vagy rá, hogy kerüld a konfliktusokat, viszont kivételes önuralmad van.

Fotó: pozitivnap.hu
Ha a lábaid terpeszben állnak, és a karjaid sem szorosan a tested mellett vannak, hanem "szerteszét" (csillagpóz), az arra utal, hogy segítőkész és empatikus vagy, valamint figyelmes és gyengéd. Az ilyen ember nem szeret a figyelem középpontjában állni, és hajlamos inkább másokat maga elé helyezni. A háton fekvés hátránya a nehéz légzés illetve a horkolás lehet, ezek miatt sokszor fáradtan ébred az ember.

Magzati póz vagy embrióhelyzet

Ez az egyik leggyakoribb alvási testhelyzet, amikor valaki oldalt fekve, felhúzott lábakkal, kissé összegömbölyödve alszik. A végtagok zártsága zárkózottságra utal, ha ebben a pózban alszol, valószínű, hogy szégyenlős vagy, kissé félénk, tartasz a mindennapi nehézségektől - még akkor is, ha esetleg keménynek és határozottnak mutatod magad kifelé. Egyes vélemények szerint bal oldaladon fekve megterhelheted a létfontosságú szerveidet (máj, gyomor, tüdő), ezért inkább a jobb oldali fekvést javasolják.

Hason fekvés

Ez a legkedveltebb testhelyzet alvás közben, az emberek többsége így alszik. Ha így alszol, nagy esély van rá, hogy egocentrikus vagy, akinek mindennél és mindennél fontosabb a saját személye. Azt, amikor hason fekszel, a lábaid kisterpeszben állnak, a karjaid be vannak hajlítva, és a kezed a fejedhez húzod, szabadesésnek nevezik. Ha így alszol, társaságkedvelő vagy és a társaság középpontja, viszont nehezen döntesz, és rosszul viseled, ha kritizálnak.

Fotó: dominom.hu
Oldalt, hason fekvés

Ha kissé oldalra fordulva hason fekszel, akkor érzelgős illetve érzékeny vagy, és az életben a könnyen megszerezhető örömök a legfontosabbak neked.

Keresztbe fekvés az ágyon

Aki ebben a pózban alszik, a jövőre gondol, furcsa helyszínekre utazik álmában, különféle gondolatai vannak arról, hogy mi fog történni vele, utópisztikus illúziói vannak a jövővel kapcsolatban.

Összegömbölyödés párnával

Ritkán fordul elő, olyan nőknél jellemző, akik szerelmi csalódáson, szakításon estek át, elvesztették a munkahelyüket, vagy más hasonló, nagy és megrázó veszteség érte őket. Ez a póz annak a jele, hogy még nem dolgozták fel ezt a veszteséget.

Ökölbe szorított kezek

Ez a gesztus agresszióra utal. Ha a pároddal alszotok együtt, férfiként ez jelezheti, hogy a melletted fekvő nővel harcolsz tudat alatt. Ha pedig egyébként szelíd, nyugodt nő vagy, az ökölbe szorított kéz jelzi, hogy mélyen, belül te is szívesen uralkodnál mások felett.

Fotó: betevagyok.hu
Kéz a fej felett

Nyugodt, kiegyensúlyozott ember vagy, összhangban vagy a környezeteddel. A munkában a maximumra törekszel, és rendszerint azt is nyújtod. A kihívások inkább doppingolnak, elemed vagy az embert próbáló helyzetekben, a stressz inkább előre visz, mint hátráltat. Gyerekeknél ez a póz gyakran megfigyelhető.

Kinyújtott végtagok

Valami olyan után nyúlsz, amire nagyon vágysz, de még nem érted el - ilyen lehet például a siker, a pénz vagy a hírnév. Ez a póz annak a jele, hogy rendületlenül törekszel a céljaid megvalósítására, nem adtad fel. Ugyanakkor tisztában vagy a képességeiddel és bízol magadban.

Összekulcsolt kezek és lábak

Férfiaknál ez a testhelyzet arról árulkodik, hogy az illető sikertelen, vagy legalábbis annak érzi magát. Nőknél ez a póz arra utal, hogy valami ellen védekezik, esetleg valami ellen támad.

Állra helyezett kéz

Ez a tartás is túlfejlett éntudatra utal: aki így alszik, túl sokra tartja saját magát, és örömét leli benne, ha másokat kritizálhat.

Forrás: Szeretlek Magyarország
Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el