Miért gyógyulnak nehezen a fekélyek?

Szerző: Szimpatika
A fekélyek olyan sebek, amelyek a nem megfelelő oxigénellátás és a rossz vérkeringés következtében alakulnak ki és rendkívül nehezen gyógyulnak. Legtöbbször cukorbetegség és artériás keringési probléma esetén keletkeznek ilyen sebek, főleg a lábakon, amelyek később kónikussá válhatnak, kezelésük pedig nagy körültekintést igényel.
Dr. Szolnoki Nikolett
A gyógyulást az is nehezíti, ha a seb erősen szennyezett környezetben alakul ki vagy felülfertőződik. Nehezen gyógyuló sebnek számítanak a daganatos besugárzást követően kialakuló bőrt, nyálkahártyát, egyéb szöveteket vagy éppen csontot érintő gyulladások és elhalások. Ha a szervezet immunvédekezése bármely okból legyengült, szintén szövődményes sebgyógyulásra számíthatunk.
„A seb jellemzően oxigénhiányos, még az "egészséges" seb is. Megszakad a szövet folytonossága, így az erek folytonossága is, tehát a keringés károsodik azon a ponton, ahol a seb kialakult. Az egészséges seb meggyógyul, mert a sejtek reakciója a megváltozott környezetre mind-mind a regenerálódás felé visz. Ha a gyógyulás valamiért elhúzódik, akkor elér egy pontot, ahol a sebgyógyulás megreked, sőt, akár vissza is fordulhat, vagy romolhat. Ilyenkor külső segítségre van szükség. Az extra oxigén legfontosabb hatása - a fertőzés és ödéma visszaszorításán kívül -, hogy újraindítja a hajszálerek kialakulását, ami elengedhetetlen feltétele a szöveti regenerációnak.” - mondja Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.



„Napjainkban bizonyítottan, széles körben használják a hiperbár terápiát nem gyógyuló diabéteszes fekélyek, sebek, törések, gyulladások, egyéb sérülések, fertőzések kezelésére is. A légkörinél magasabb, 2.5 atmoszféra nyomáson lélegezve oxigént, az szó szerint belepréselődik a keringésbe és sokszoros mennyiségben jut el a károsodott hajszálerek miatti rossz keringésű, sérült területekre. A terápia az esetek 90%-ában hatásosnak bizonyul".

A gyógyítási módszerről és a kezelhető betegségekről bővebb információkkal szolgál az alábbi kisfilm:



Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!