Nagy léptekkel a tavasz felé

Szerző: Csímár Kamilla
A tavasz és a meleg beköszöntével előkerülnek a szoknyák – kinek hosszabb, kinek rövidebb –, a szandálok, a rövidnadrágok. Ilyenkor már nincs, ami elrejtse a problémákat. A száraz bőrt, az apró seprűereket vagy a repedezett sarkakat. Dr. Tengely Ágnest, a Sashegy Gyógyszertár szakgyógyszerészét arról kérdeztük, mit tegyünk azért, hogy minél gyorsabban formába hozzuk magunkat.
Dr. Tengely Ágnes
Milyen házi praktikák léteznek a szép, puha lábakért?

A téli időjárás a lábunkat sem kíméli, ezért a bőrünk is több odafigyelést igényel. Tavasszal a leggyakoribb probléma a talpon, sarkon megjelenő bőrkeményedés. Az otthoni lábápolás része lehet a lábfürdő, melyhez gyógynövények illóolajai használhatók. Ezek gyulladásgátló hatásúak, serkentik a vérkeringést, felfrissítik a fáradt lábakat. Ezután a körmöket is könnyebben le lehet vágni; a benőtt, gyulladt körmök levágásával azonban ne kísérletezzünk otthon, forduljunk pedikűröshöz. A puhító krémek megelőzik a bőrkeményedés kialakulását, lágyítják a bőrt. Lábradírral, habkővel, reszelővel pedig eltávolítható a sarkon, talpon levő bőrkeményedés. Mind a lábfürdő, mind pedig a napi tisztálkodás után szárazra kell törölni a lábat, főleg a lábujjak között, így elkerülhetjük a gombásodást. A fájdalmas, repedezett sarkak kezelésére a krémeknél zsírosabb kenőcsök vagy olajok használatosak, fontos az elvesztett víz pótlása, melyre kiválóak az ureát (karbamid) tartalmazó készítmények. Éjszakára érdemes pamutzoknit húzni, ami segíti, hogy a lábápolók mélyebb rétegekig jussanak.

Milyen esetben kell egészségügyi pedikűrt alkalmazni?

Amikor már az esztétikai pedikűr nem elegendő. Ha a lábon olyan mértékű az elváltozás, hogy fájdalommal, gyulladással jár, egészségügyi pedikűrre van szükség. Rendszeres gondozással megelőzhető a fájdalmas, gyulladt bőr, illetve köröm. Előfordulhat a lábon tyúkszem és szemölcs is, az egészségügyi pedikűr ezen is segíthet. Tyúkszem esetén ecsetelő és tapasz használata javallott, mely szalicilsav-tartalmának köszönhetően – kitartó alkalmazás mellett – a tyúkszem fájdalommentesen leesik. Szemölcs kialakulásakor fagyasztó spray-t, különböző ecsetelőket, vérehulló fecskefüvet használjunk. Fontos tudni azonban, milyen szemölccsel is van dolgunk. A végtagokon lévő szemölcsök (uszoda- vagy futószemölcs) kezelhetők a fent említett gyógymódok segítségével. Minden más esetben (nagyobb kiterjedésű, karfiolszerű, esetenként közepéből szőr nő stb.) forduljon bőrgyógyászhoz!

Mit lehet tenni a bedagadó lábakkal?

Ödéma okául szolgálhat többek között az álló- vagy ülőmunka, a nyirokkeringési zavar, a túlsúly, illetve a visszeres láb, ugyanakkor betegségek kísérő tünete, gyógyszer mellékhatása is lehet. Lábtornával és testsúlyáthelyezéssel fokozhatjuk a vérkeringést. Alkalmazható a bedagadásra kompressziós pólya (fásli), ám használatánál figyeljünk arra, hogy alulról felfelé a nyomás fokozatosan csökkenjen, és ne szorítsuk el a végtagot. Rövid idejű használatra alkalmas, mivel elveszti rugalmasságát, deformálódik. Tartós használatra textil-elasztikus fáslik állnak rendelkezésre. Ezenkívül I. és II. kompressziós fokozatú harisnyák széles választékából válogathatunk szín és méret alapján. A meleg kerülésével (szauna, szolárium, meleg vizes fürdők) csökkenthetjük az ödéma kialakulását.

Mit tegyünk a seprűeres, visszeres lábakkal?

Először is ismerjük fel! A lakosság közel fele érintett, mégis kevesen tudják és foglalkoznak vele. A betegség tünetei a seprű- vagy pókvéna, illetve a visszér mellett a nehézlábérzés, végtag-fáradékonyság, lábdagadás, feszülés, lábgörcs, nyugtalan láb, viszketés, bőrtünetek. Az egymást kiegészítő kezelésekkel folyamatosan karbantartható, de végleges gyógyításra nincs lehetőség. Minden esetben fontos a vénatorna, illetve a mozgás (séta, úszás, biciklizés), de a nagy súllyal végzett gyakorlatok nem célravezetők. Ezt kiegészítendő alkalmazzunk kompressziós harisnyát és pólyát, valamint gyógyszeres terápiát. Ennek részeként használhatunk gyógynövényes kenőcsöt (fekete nadálytő, körömvirág, árnika, vadgesztenye), illetve venoaktív készítményeket. A visszerek egy része sebészeti úton, szklerotizáló kezeléssel eltüntethető, de kiújulhat.



A cukorbetegeknek mire kell odafigyelniük?

A diabéteszes láb a cukorbetegség idült szövődménye (25%) – hátterében a neuropáthia, idegi-idegrendszeri károsodás játssza a főszerepet. A csökkent fájdalom-, hő- és nyomásérzet miatt napokig-hetekig észrevétlenek maradhatnak a különféle eredetű sérülések. Decubitus, azaz nyomási fekély alakulhat ki, mely időben észrevéve megelőzhető. Hosszas lábáztatás diabéteszeseknél tilos! Szárazon szabad csak eltávolítani a bőrkeményedést, amit érdemes inkább szakemberre bízni, éles szerszámok használata kerülendő! Fontos a megfelelő lábbeli használata még otthon is.

Hogyan kell kezelni a körömgombát? Mikor kell orvoshoz fordulni?

A körömgomba kezelése történhet helyileg, sebészi úton, a köröm eltávolításával, szisztémásan, illetve ezek kombinációjával. A spray, lakk, toll, ecset, stift, krém, oldat alkalmazásánál válasszuk a számunkra legkényelmesebb megoldást. Amennyiben a csak lokális kezelésre az állapot nem javul, vagy az elváltozás kiterjedt (5-nél több körmöt vagy a körömlemez több mint 2/3-át vagy a körömágyat is érinti), illetve hajlamosító tényező esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni! A kezelés általában elhúzódó a körmök kiterjedt érintettsége miatt, a fertőzött körömnek ugyanis le kell nőnie.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!