Önfeledten a strandon

Szerző: Csímár Kamilla
Újra itt a nyár, ilyenkor a meleg elől legszívesebben a vízhez menekülünk. Azonban sok nő retteg attól, hogy egy-egy strandon eltöltött nap után egyenesen mehet a nőgyógyászatra. Hogy miként kerüljük el a fertőzéseket, vagy ha már itt a baj, hogyan tegyünk ellene, arról Dr. Margitics Beátát, a Caruel Újlak Patika szakgyógyszerészét kérdeztük.

Sokak számára komoly félelmet okoz a nyári strandolás, és gyakran nem is kockáztatnak meg egy fertőzést, ezért nem fürdőznek, inkább csak a parton napoznak.

Azt mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a természetes és a termálvizek, valamint az európai átlagnak megfelelően kezelt strandok tiszták. A kórokozók, amelyeket ezeken a helyeken össze lehet szedni, legtöbb esetben az emberekről kerülnek a vízbe. Komoly probléma, hogy a beteg, fertőző emberek nagy része egyáltalán nem gondol másokra, amikor strandra megy.

Milyen nőgyógyászati problémákat előidéző kórokozókkal találkozhatunk a strandokon?

Háromféle fertőzés jöhet szóba: gombás, bakteriális és vírusos. Legkisebb esély a vírusos megbetegedésre van – a hpv-, illetve bizonyos herpeszvírusokat sokkal inkább szexuális aktus során, a partnertől lehet elkapni. A gombás és a bakteriális fertőzések a leggyakoribbak. A tünetek alapján a kettő megkülönböztethető egymástól: a gombás megbetegedés során a hüvelyváladék fehér és túrós, a bakteriális alatt pedig sárgás és halszagú. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy ugyanezeket a fertőzéseket férfiak is elkaphatják. Náluk a gombás fertőzés idején piros pöttyök jelentkeznek, bakteriális esetén pedig sárgás váladék keletkezik.

Sok nőnél visszatérő probléma a felfázás. Pontosan mi történik ilyenkor a szervezetben?

Felfázás alatt a húgyúti fertőzéseket értjük, melyekért legtöbb esetben azok a baktériumok a felelősek, melyek egyébként is megtalálhatók a szervezetünkben, egészen pontosan a bélflórában. A problémát az jelenti, hogy nőknél nagyon közel van egymáshoz a végbél, a hüvely és a húgyút. Így ha bármilyen oknál fogva – ez általában egy külső hideg hatás, amely a lábat, hátat, medencetájat éri – a húgyúti nyálkahártya védelme csökken, a bélflóra baktériumai szabad utat kapnak, és kialakulhat a fertőzés. A tünetek nagyon kellemetlenek, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom, csípő érzés vizeletürítéskor, súlyosabb esetben láz és deréktáji fájdalom, legrosszabb esetben pedig a felfázás feljuthat egészen a veséig.

Milyen természetes gyógymódokat javasol?

Aki gyenge húgyúti védelemmel rendelkezik, annak a tőzegáfonyát ajánlom. Kapszula illetve, ital formájában alkalmazható, legfőbb erénye, hogy megakadályozza a baktériumok megtelepedését a húgyúton. Segítség lehet még a kamillatea és ülőfürdő, illetve a rövid távú, nagy dózisú C-vitamin-kúra (1000mg/nap) – amely amellett, hogy erősíti az immunrendszert, enyhén savassá teszi a vizeletet, és szintén meggátolja a kórokozók elszaporodását. Nőgyógyászati problémákra az egyik leginkább ajánlott gyógynövény a cickafarkfű, amelyből tea, illetve ülőfürdő is készíthető. A körömvirág ápolja a sérült nyálkahártyát, a fehér árvacsalán pedig nagyon jó gyulladáscsökkentő szer.

Ha már bekövetkezett a fertőzés, minél előbb orvoshoz kell fordulni. A nőgyógyászati problémák komoly megbetegedések, amelyek esetében önmagunkat hosszasan „házi praktikákkal” kúrálni legkevésbé sem bölcs döntés. A fent említett természetes szerek és néhány, a patikában kapható termék arra jó, hogy enyhítse a panaszokat addig, ameddig a beteg el nem jut a nőgyógyászhoz.

Mivel lehet csökkenteni a fertőzés kialakulásának kockázatát?

Nyáron pamut alsóneműt hordjunk, kerüljük a műszálas, nem szellőző, szoros darabokat. Fontos, hogy a strandolás után ne ücsörögjünk még órákig a vizes fürdőruhában (remek telephely a kórokozóknak, a felfázásveszélyről már nem is beszélve). Fontos a helyes tisztálkodás: a hüvelyt nem szabad sem csapvízzel (ami lúgos kémhatású), sem a testünkre használt illatosított tusfürdőkkel mosni – ehelyett használjunk a drogériákban beszerezhető intim mosakodókat, amelyek pontosan a hüvelynek megfelelő pH-értékűek.

Célzott kezeléssel hogyan előzhető meg a baj?

A leghatékonyabb megelőzés, ha a nő fenn tudja tartani a hüvelyflórát. A hüvelyflóra normális esetben savas kémhatású (3,8 és 4,2 közötti pH-értékű) – ez a közeg ki tudja védeni a kórokozókat, amelyek a lúgos környezetben „érzik jól magukat”. A megfelelően kezelt strandvizek azonban lúgosak, ez a környezet közrejátszhat a flóra felborulásában. Ha ez megtörténik, megszűnik a savas védelem, és bekövetkezhet a fertőzés. Léteznek olyan tejsav tartalmú készítmények, melyek arra hivatottak, hogy megőrizzék az egyensúlyt a hüvelyben. Mások már lactobacillust is tartalmaznak – ezek olyan bacilusok, melyek a hüvelyflóra természetes alkotóelemei. Ha valaki tudja magáról, hogy hajlamos elkapni a fertőzéseket, annak érdemes strandolások után alkalmaznia ilyen jellegű készítményeket, megerősítve ezzel a hüvelyflóra egyensúlyát. Súlyosabb problémák esetében már a klotrimazol és ekonazol tartalmú, recept nélkül kapható gombaellenes szerek nyújthatnak segítséget. Nagyon fontos azonban, hogy azon túl, hogy a nő alkalmazza a hüvelytablettát és a krémet, a partnert is kezelni kell. A férfiak sokszor tünetmentesek, csak hordozzák a fertőzést. Ilyenkor jön létre a pingpongeffektus, mire a nő kikezeli magát, visszakapja a partnerétől, akinek éppen ő adta át. Ha csak a nőt kezelik, a férfi pedig hordozza tovább, akkor sosem múlik el a probléma.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!